Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ωρα της Υπαίθρου 2 - Kaisi-leaks


Μόλις ήρταμεν από τες διακοπές τζαι θωρώ ότι στην προηγούμενη ανάρτηση ο Anef έθεσε κάποια σημεία. Επειδή εν μεγάλη πολλά η απάντηση, τζαι επειδή το θέμα του γάλακτος εν πιο περίπλοκο από ότι φαντάζεστε, θα συνεχίσω το θέμα με τούτη την ανάρτηση.

Το ότι η ΠΟΑ εν σύμμαχος με τους τυροκόμους εν απλά αστείο. Τα κακά μονοπώλια εν αλλού. Ίσια ίσια που η μόνη φάση στην οποία εσυμπίπταν οι απόψεις τους εν στην περίπτωση του φακέλου για το χαλλούμι. Για το χαλλούμι εσυμφωνούσαν τζαι για τες πληρωμές εσhίσαν τα τεφτέρκα τους.

Ας πάρουμεν τα θέματα ένα ένα…

Για το χαλλούμι τωρά. Όταν θέλεις να κάμεις ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ποιος εν ο σκοπός σου οεο? Εν για να προστατεύσεις τζαι να ενισχύσεις τες εξαγωγές σου! Όι για να προστατεύσεις το χαλλούμι που κάμνει η στετέ μου.

Τι εγίνειν τωρά με το χαλλούμι τζαι εστράβωσεν η κουβέντα? 

Άκου το Καϊσίν σου να σου πει:

Οι τυροκόμοι, με πρωτοστάτη τον Πίττα, εκατέθεσαν το φάκελο για το χαλλούμι στην ΕΕ μέσω του αρμόδιου (ατε νε μεν εκφραστώ τωρά) υπουργείου.

Οι τυροκόμοι, όταν κατέθεσαν το φάκελο, δεν είχαν δώσει ακριβή αναλογία, επειδή στην γη εναλία Κύπρο δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα ακριβούς αναλογίας. Παραδοσιακά ο καθένας έκαμνε χαλλούμι με ό,τι γάλα είχε. Άλλος με αιγινό, άλλος κουελλίσιμο, άλλος κατσελλινό, τζαι άλλος με μια μίξη αυτών. Ό,τι χτηνά είχεν ο καθένας. Εξάλλου τζαι το Ενετικό έγγραφο στο οποίο στηρίχτηκε ο φάκελος δεν αναφέρει ποσοστά, αλλά λέει ότι το χαλλούμι φτιάχνεται από αιγινό, πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Και ως τώρα ο κανόνας στην αγορά ήταν ότι έπρεπε το αιγοπρόβειο να είναι απλά ανιχνεύσιμο.

Η ΕΕ μελέτησε το φάκελο και ήρθε πίσω με ερωτήματα. Η ΕΕ, όταν απευθύνει ερωτήματα, τα απευθύνει στην κυβέρνηση και τα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο το οποίο έχει τους κατάλληλους ανθρώπους που κατέχουν το θέμα (μουάααααχαχαχαχα) (χα). Μεταξύ των ερωτημάτων της ΕΕ ήταν και το εξής: Ποια είναι η ακριβής ποσόστωση και αναλογία των τριών ειδών γάλακτος από τα οποία λέτε ότι φτιάχνετε το χαλλούμι?

Τζαι δαμέ αρχίζει το παναΰρι. Τζαι τα συμφέροντα. Οι τυροκόμοι, οι αιγοπροβατοτρόφοι τζαι η ΠΟΑ παν στο υπουργείο τζαι τραβούν τες ππάλες να γενεί καφκάς. 
Οι αιγοπροβατοτρόφοι επιδιώκουν να αυξηθεί η τιμή του γάλακτός τους, οι κατσελλάριδες να μεν τους μείνει το γάλα απούλητο, τζαι οι τυροκόμοι να διασφαλίσουν τες εξαγωγές τους.
Τζαι μέσα από μακιαβελικές διαπλοκές φκαίνει η κυβέρνηση τζαι ανακοινώνει ότι θα δηλώσει στην ΕΕ ότι η αναλογία για το χαλλούμι πρέπει να είναι 51% αιγοπρόβειο.

Τζαι άκου αγαπητέ μου ΤΗΝ διαπλοκή τωρά:

Τζίνες τες ημέρες που εσυζητούσαν τα ποσοστά, σε ένα από τα πολλά τραπεζώματα που έγιναν, που στην ουσία είναι οφ δε ρέκορτ συνομιλίες, εν κάποιοι της ΠΟΑ, κάποιοι από τους τυροκόμους τζαι ένας από τους προϊστάμενους της αιγοπροβατοτροφίας  (κλίμακα Α156)

Τυροκόμος: Ρε αφού δεν έχει αρκετό γάλα να καλυφτούν οι ποσότητες που θέλει η αγορά, ίντα να δηλώσετε το 51%???
Προϊστάμενος: Εγώ τούτο θα προτείνω στο υπουργικό.
Τ: Ρε!! Γάλα έσhει?
Π: Όι!
Τ: Είσαι μαλάκας.
Π: Να ΜΑΣ δώσουν παραπάνω στην τιμή του γάλακτος, τζαι εν να τα καλύψουμεν.
Ενας αγελαδοτρόφος: Ρε αφού τους ξέρεις τους βοσκούς ρε. Ως τωρά έπρεπε να αυξήσουν την παραγωγή τζαι δεν εξορτώσαν. Έννα τα καταφέρουν τωρά μεσα σε θκιό μήνες?
Π: Έννα τα κάμουν σιόνιν. Χαχαχα (αναίσθητο γέλιο)
Τ: Κάθε καλοτζαίρι γυρεύκουμεν το γάλα με το σταγονόμετρο τζαι θέλετε μου τζαι 51%.
Π: Εγώ κάμνω. Άμαν πιερώνωνται παραπάνω έννα κάμουν.
Τ: Ολόχρονα?? Έννα καλύψουν το 51???
Π: Όι.
Τ: Ε μόνος σου το λαλείς.
Π: Εμένα τούτη εννάν η σύσταση μου ρε. Ρε έννα τους πελλάνω ούλλους ρε.
Τ: (απευθυνόμενος προς αγελαδοτρόφο) Πιάστον που δαμέ τζαι εννα δερτούμεν α!
Ο προϊστάμενος έχει φάρμα με αιγοπρόβατα γραμμένη πας τη γυναίκα του.

Που δαμέ να καταλάβεις αγαπητέ το τι γίνεται. Την κατάληξη ξέρουμεν την ούλλοι. 
Ο προϊστάμενος έκαμεν τη σύστασή του, ο Πίττας απέσυρε το φάκελο τζαι ακόμα γυρεύκουμεν το λάθος.

Η πραγματικότητα είναι ότι το αιγοπρόβειο δεν κανεί να καλύψει τη ζήτηση.  Δεν έχει αρκετή ποσότητα γάλακτος. Τέλος. Τζαι είναι τζαι πιο ακριβό. Αν επέρναν το 51% όσον τζαι θα έφτανεν να καλυφτεί η εσωτερική αγορά τζαι οι εξαγωγές ήταν να πάν περίπατο. Θα αυξάνετουν τζαι η τιμή του χαλλουμιού. Γιατί το γάλα από τον παραγωγό πάει στες βιομηχανίες 51 σεντ μάξιμουμ το αγελαδινό τζαι 95 σεντ το αιγοπρόβειο, οπότε καταλάβεις τζαι γιατί οι τιμές στο χαλλούμι αλλάζουν ανάλογα με το τι χαλούμι αγοράζεις.

Μέσα σε τούτη την κρίση το χαλούμι εν το τρίτο εξαγωγικό μας προϊόν. Το γυράδικο τζαι ο σουβλιτζής στη Γερμανία τζαι στην  Αγγλία (που εν η κυριότερη αγορά μας) εν τον κόφτει αν η στετέ μου έκαμνεν το χαλλούμι με το γάλα της αίγιας. Κόφτει τον να πιάει ένα affordable προϊόν, να κάμει τα σάντουιτς του να πουλήσει. Λάβε υπόψη σου ότι έσhει τζαι άλλες χώρες που εμπήκαν στην παραγωγή χαλουμιού τζαι ανταγωνίζονται μας δυναμικά. Ακόμα τζαι αν κατοχυρώσεις την ονομασία έννα γοράσει που το Κουβέιτ τζαι έννα κάμει τη δουλειά του. Για νομίζεις ο Γιαπανάς βάλλει χαλλούμιν αιγοπρόβειο Πισσουρκώτικον? Εν αγελαδινό που βάλλουν ούλλοι τζαι μια χαρά γλύφετε τα δαχτύλια σας.

Οι τυροκόμοι εν για τούτον που απέσυραν το φάκελο τζαι όι επειδή κόπτονται για τους αγελαδοτρόφους. Εν γιατί ήταν να χάσουν που τες πωλήσεις τους, τες εξαγωγές, πρώτον, τζαι ήταν να μειωθεί, έστω τζαι ελαφρά, η κατανάλωση και στο εσωτερικό, κατά δεύτερον.

Τζαι θα μου πεις τωρά, ε ίντα εκάμναν ιστορίες μπροστά στο προεδρικό τζαι εσιονώναν γάλατα οι αιγοπροβατοτρόφοι αφού ξεπουλούν.

Να σου πω κάτι που ούτε εγώ το έξερα πριν. Το αιγοπρόβειο εν λίον εποχιακό. Δηλ. δεν υπάρχει σταθερή παραγωγή ολόχρονα. Σε αντίθεση με το αγελαδινό που ναι μεν υπάρχει ελαφρά μείωση της παραγωγής το καλοκαίρι, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και πάλι παράγονται αρκετές ποσότητες, για να καλύψουν τη ζήτηση. (Το θέμα με την έλλειψη των ημερών τζαι ούλλο το καρκασιαλλίκιν αμέσως μετά.)

Για να κάμουν οι αιγοπροβατοτρόφοι ολόχρονη παραγωγή, πρέπει να κάμουν σωστή διαχείριση των κοπαδιών. Οι παραπάνω εν κατέχουν.

Παρένθεση:

Τα ζώα τούτα κάμνουν το γάλα όπως ο άνθρωπος. Τζαι, όπως και στον άνθρωπο, το πόσο γάλα θα κατεβάσουν και πόσον παχύ θα είναι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες γενετικούς και διατροφικούς.

Το τι θα έπρεπε να γίνεται είναι 1) διαχωρισμός των κοπαδιών σε ομάδες που να γεννούν σε διαφορετικές εποχές, για να υπάρχουν πάντα γεννημένα ζώα 2) σωστό τάισμα, για να παράγονται, όχι μόνο οι σωστές ποσότητες, αλλά και η ποιότητα του γάλακτος να είναι ικανοποιητική 3) συνεχής γενετική βελτίωση των κοπαδιών για καλύτερη απόδοση. Τζαι πάλε εν δύσκολο να έχεις ποιοτικό αιγοπρόβειο γάλα μες το καλοτζαίρι. Προσπαθείς να γελάσεις της φύσης τζαι θέλει πολλή τέχνη. (Ενιγουέι εν ολόκληρη επιστήμη πλέον η παραγωγή γάλακτος τζαι άμαν έσhετε απορίες τζαι όρεξη να σας τα πω)

Τούτοι τι κάμνουν οι παραπάνω?
Έρχεται η εποχή του ζευγαρώματος, ξαπολούν τον τράουλο τον καλό μες το κοπάδι να αγκαστρώσει, τζαι, άμαν γεννήσουν, φκάλουν γάλα. Εννα τύχει να μεν αγκαστρωθούν κάποιες με την πρώτη, εννα ξεμείνουν στο δεύτερο-τρίτο πέρασμα του τράουλλου, εννα γεννήσουν πιο αργά.

Κλείνει η παρένθεση.

Έτσι μες το Φλεβάρη-Μάρτη υπάρχει πιο πολλή παραγωγή τζαι μια ομάδα παραγωγών στην Πάφο έχει πρόβλημα να διαθέσει το γάλα. Οι υπόλοιποι πουλούν το ούλλο, αλλά θα είχαν την ευκαιρία να το πουλούν πιο ακριβά αν επερνούσε η ποσόστωση. Είδαν την πίττα με το μέλι τζαι όταν εχάλασεν η κουβέντα εκάμαν διαμαρτυρίες.

Οι αγελαδοτρόφοι εν πιο “βιομήχανοι” τζαι εξελιχτήκαν παραπάνω μες στα χρόνια που επεράσαν. Εν τζαι πιο ακριβό σπόρ οι κατσέλλες οπότε…

Οι κατσέλλες ζευγαρώνονται ως επί το πλείστον με σπέρμα που εισάγεται από το εξωτερικό, ταΐζονται πιο σωστά, επειδή δεν υπάρχει η επιλογή της βόσκησης όσο τζαι να το θέλουν, τζαι μες τες φάρμες οι γέννες εν καθημερινές, άρα υπάρχουν ζώα που φκάλλουν γάλα συνέχεια.

Τον τζαιρό του προπάππου μου υπήρχαν μεν αγελάδες στην Κύπρο, αλλά ήταν πολλά πιο λίες από ό,τι τωρά, τζαι ναι η πλειοψηφία έκαμνεν το χαλλούμι με το αιγοπρόβειο. Εφκήκαν οι αιγοπροβατοτρόφοι τζαι εφωνάζαν στες τηλεοράσεις ότι το χαλλούμιν το παραδοσιακό της στετές εν που αιγοπρόβειο που εγίνετουν, τζαι ο κόσμος φυσικά λαλεί σου έχουν ένα ππόιντ. 

Τη σήμερον ημέρα όμως ο αριθμός των κοπαδιών έχει μειωθεί δραματικά από τον καιρό του προπάππου μου και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται. 
Τον καιρό του προπάππου μου δεν ήταν το τρίτο εξαγωγικό προϊόν το χαλλούμι.

Σίουρα είχεν τζαι η ΠΟΑ λάθος που επείσμωσεν όπως το μωρό τζαι επέμενε να παραμείνει το “ανιχνεύσιμο, αντί να πει “άτε ρε, δώστους ένα 15% στάνταρ να σιωπήσουν.

Είχαν τζαι οι ανυπόθετα ανοργάνωτοι τυροκόμοι μέγα ΜΕΓΑ λάθος που, αντί να σκεφτονται επιχειρήματα να πείσουν τον κόσμο, εδολοπλοκούσαν πώς να “κλέψει” ο ένας τους βοσκούς-προμηθευτές του άλλου, για να μείνει ο ανταγωνιστής χωρίς γάλα τζαι να τον κλείσει. Συν του ότι εθωρούσαν να αγωνιά η ΠΟΑ τζαι εσhέρουνταν κιστημένα, γιατί τυροκόμοι-ΠΟΑ είχαν πάντοτε κόντρα. (Τούτη η νοοτροπία έννα μας φάει εμάς τους Κυπραίους α! λαλώ σας το! Η φράση “για το κοινό καλό” εν μας λαλεί τίποτε ώρες-ώρες.)

Στην τελική όμως τζίνον που θα έπρεπε να έχει σημασία είναι ότι ως Κύπρος έχουμεν ένα προϊόν που φέρνει ούκ ολίγα έσοδα σε δύσκολους καιρούς, έχει προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω προώθησης, τζαι η έννοια μας πρέπει να είναι πώς να το προωθήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας τις τωρασινές συνθήκες και όχι το τι εγίνετουν πριν 100 χρόνια.

Άμαν η μέση ετήσια αναλογία παραγωγής αγελαδινού Vs αιγοπρόβειου εν 80/20 τζαι τούτον με έντονες εποχικές διακυμάνσεις υπέρ του αγελαδινού εν δικαιολογείτε κανένας τζαι για κανέναν λόγο να απαιτεί το χαλλούμι να κατοχυρωθεί 51% αιγοπρόβειο.

Χάτε. Επρισα σας τα πάλε.

Περισσότερα για την έλλειψη γάλακτος τζαι τα μονοπώλια coming soon
Α! τζαι αν θέλει κάποιος να δεί λία για το πώς τζαι πληρώνουμεν ακριβό γάλα τσίλ δαμέ