Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η Ωρα της Υπαίθρου


Τούτες τε μέρες ένεσhει πλάσμα που να μεν εσχολίαζε τες διαμαρτυρίες των αιγοπροβατοτρόφων, τζαι αν πρέπει να πιάσουν επιδότηση, τζαι αν πρέπει να μεν πιάσουν. Μπορεί να μεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ κουέλλας τζαι κατσέλλας αλλάαααα για τες επιδοτήσεις σχίζονται ότι εν πρέπει να τες πιάσουν, τζαι να τα βαώσουν τζαι να παν έσσω τους.

Έτσι το καΐσίν σας απόφάσισε πάλε να το παίξει σπαστική ξερόλας  τζαι να τους ενημερώσει, για να μπορείτε να είσαστεν πλήρως ενημερωμένοι αύριο που θα πάτε να σας κάμει σούβλαν ο κουμπάρος ο Αντρικκής.

Για να τα ξεχωρίσουμεν: Οι αιγοπροβατοτρόφοι εν οι βοσκοί. Έχουν αίγιες (κατσίκες ή ρίφκια) τζαι κουέλλες (πρόβατα). Εν οι ίδιοι που επιέζαν να γινεί η ποσόστωση στο χαλλούμι 51% αιγοπρόβειο την ώρα που δεν μπορούν να παράξουν ούτε το 20% (τζαι πολλά λαλώ). 
Για το χαλλούμι είχαν άδικο για τούτον ακριβώς το λόγο. Οι παραπάνω εν έχουν υπόθεση τζαι οι άξιοι μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Οι  κατσελλάρηδες έχουν κατσέλλες (αγελάδες). 
Δεν είναι βοσκοί. 
Εν ασυγκρίτως πιο προχωρημένοι -ακόμα τζαι οι πιο ανυπόθετοι εν επιστήμονες μπροστά στους περισσότερους βοσκούς- τζαι πιο οργανωμένοι. Ο κόσμος ξέρει τους μέσω της ΠΟΑ. (Τρομοκρατική Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων). 
Η ΠΟΑ εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία  αγελαδοτρόφων. 
Η Vivartia (Κρίστης και Χαραλαμπίδης) έχει τους υπόλοιπους. 
Τζαι έχει τζαι κάνα θκιο που εν ανεξάρτητοι τζαι αδέσμευτοι τζαι αδιαφιλονίκητοι (Αχαπαρίαση)

Οι αιγοπροβατοτρόφοι εν πιο πολλοί από τους κατσελλάρηδες. Εν περίπου 4000 οι μεν τζαι 210 οι δε. 
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν πληρωθεί για τις επιδοτήσεις μέχρι και το 2011. 
Οι κατσελλάρηδες η τελευταία φορά που επιερωθήκαν εν το 2009. 
Η ΠΟΑ, αντί να κάμνει ρεζιλλίκια στο προεδρικό, εκινήθηκε νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακεφαλαίωση. ΟΚ. Οι αιγοπροβατοτρόφοι εν μαλάκες. Τζαι χώρκατοι. Τζαι ό,τι θέλετε. Αλλά. Αλλά λέω! Για τες επιδοτήσεις έχουν δίκαιο. Τζαι τούτοι οι γέριμοι τζαι, ακόμα παραπάνω, οι κατσελάρηδες.

Τζαι ο απλούστατος λόγος για τον οποίο έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται εν ότι εκάμαν ήδη αγοραπωλησίες με βάση τες επιδοτήσεις. Γι’ αυτό και δεν είναι σωστό να ακυρώνονται αναδρομικά οι επιδοτήσεις. 
Θέλεις να τες κόψεις? Καλώς! Αλλά πε του κόσμου  “κοπέλια, που του χρόνου κομμένα τζαι κανονίστε την πορεία σας”.  
Όταν ο άλλος εγόρασεν, επούλησεν, έσφαξεν σε μια συγκεκριμένη τιμή το έκανε προσμετρώντας και τα λεφτά της επιδότησης
Γιατί? Ε για τον ίδιο λόγο που τζαι εσύ, όταν αγοράζεις σπίτι τζαι λαλούν σου εννα πάρεις πίσω το ΦΠΑ, μετράς τα κουτσιά σου με βάση αυτό το δεδομένο. Ε άμαν έρτουν μετά από 3 χρόνια που καρτεράς να το πιάσεις πίσω τζαι σου πούν “ένεσhει τίποτε”, τζαι εσύ θα διαμαρτύρεσαι.

13 σχόλια:

  1. Σωστα τουτα ουλλα αλλα μετα που τουτο που εκαμαν στα ζωντανα ΝΑ ΜΕΝ ΠΙΑΝ ΓΡΟΣΙ!

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος:
    Είπαμεν εν απαράδεχτοι για τζείνον, εν το συζητώ!

    Αλλά εννεν τόσον απλό να λαλείς να παν έσσω τους. Τζαι αυριο ποννα θέλεις τα σουβλάκια σου τζαι το γιαούρτι σου τζαι το χαλλουμούδιν σου κτλ?

    Εν επιμόρφωση που χρειάζεται. Τζαι κίνητρα για να μπούν νέοι στη δουλειά. Πολλά κίνητρα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να εν μόνο τούτοι που εθέλαν κίνητρα τζαι βοήθειες κλπ, γιατί τζαι τούτοι όπως τόσοι άλλοι κλάδοι βοηθούν ούλλους τους άλλους να ζήσουν!

    Εν μεγάλο το θέμα, αλλά ούτε τζίνα που κάμνουν στα χτηνά εν τ' αντέχω, ούτε τζίνοι που παν τζαι σhιονώννουν το γάλα εν σωστό.... Απαράδεχτα πράματα...

    Κατά τα άλλα, νοιώθω την αγωνία τους, ούλλους που χάννουν τα κεκτημένα τους γιατί ξέρω πώς θα είναι λαλείς τζι εσύ άμα σου το κάμνουν εσένα...

    Αλλά εν μεγάλη κουβέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Moonlight:
    Πολλά μεγάλη! Εν αλυσίδα τζαι παν τούτα τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bravo kaisi! επδ οι άνθρωποι εν άξεστοι εν και σημαίνει ότι εν οκ να τους τρων τα λεφτά που ήταν να τους δώκουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καίσιν, αν θέλεις λαλώ του μάστρου να σε προσλάβουμε σαν ερευνήτρια.δέχεσαι να μετακομίσεις...προς πιο βορρά;

    συμφωνώ. πολλά ψύχραιμη ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δεσποσύνη: Οου γιες μπεϊμπι! Μες τη δροσhιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφανταστήκετε να πουν να διαμαρτυρηθούν καμιά φορά οι ιδιοκτήτες τραπεζών σπέρματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ινβίκτους:
    ΙΙΙΙΟΥ!!
    ή οι βόθρατζιες ίου ίου ίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Emperistatomeni je polla mmato-annoiktiki anartisi... efkaristoumen! (Marmite)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kaisiα,
    Χαίρε! [Εν τζιαι επαντρέφτκες τζιόλας για να ΣΟΥ πούμεν «βίον ανθόσπαρτον»;]…

    Πολύ ωραίο το κείμενο σου… Λες αρκετά ενδιαφέροντα και ενημερωτικά πράματα διατυπωμένα με χιούμορ… Δεν ξέρω αν έχεις βιώματα από τη “Ζωή στην Ύπαιθρο”, αλλά έχεις γνώσεις που συνήθως δεν τις έχουν οι νέοι της ηλικία ΣΟΥ!

    Να συμπληρώσω καλοπροαίρετα και προς γενικότερη πληροφόρηση ακόμα λίγα πράματα:
    1. Τις αίγες στα χωριά [που ελάλεν τζι’ η Ναστάζια] τις λέμε «τσούρες». Επίσης το κριάρι εν «κλιάρος» κι ο τράγος «τράουλλος»… Υποαρχει ακόμα και το «ππεshκλίν»… Κάποιος να ξέρει τι είναι;

    2. Το παραδοσιακό χαλλούμιν ΜΟΝΟ με αιγοπρόβειο γάλα παρασκευάζεται!!! Και είχαν δίκιο οι βοσκοί! Εγώ δεν μπορώ να φάω χαλλούμιν της κατσέλλας![Αν καμιά φορά βρεθούμε να ΣΟΥ φέρω πο’ τζιείνα που κάμνει η Μάνα μου να γλείφεις τα δάκτυλα ΣΟΥ]…

    3. Οι κατσελλάριες έχουν κάμει Τραστ [εμπορικο-οικονομικό μονοπώλιο] με τους Βιομήχανους – Τυροκόμους και ελέγχουν την αγορά γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Εδώ υπάρχει και μια κοινωνικο-ταξική διάσταση κι αντιπαλότητα [στο όλο θέμα] την οποία ακροθιγώς άγγιξες. Παράλληλα υπάρχουν και ευρύτερες πολιτικο-οικονομικές διαστάσεις που έχουν καν κάμουν με επιλεκτικές και μεροληπτικές πολιτικές που ενισχύουν την ανισομερή ανάπτυξη. [Η πιο εκσυγχρονισμένη φάρμα αιγοπροβάτων λειτουργούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια στην Επαρχία της Λάρνακας, αλλά εξοντώθηκε γιατί δήθεν τα ζώα είχαν προσβληθεί από την τρομώδη νόσο. Ήταν τότε που έγραψε και ο Aceras το “Το βοσκαρέτιν” - link: http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2007/11/blog-post_19.html

    4. Ξέρεις πόσα εν η κατά κεφαλήν χορηγία για τα αιγοπρόβατα;

    5. Γράφεις: «… ο απλούστατος λόγος για τον οποίο έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται εν ότι εκάμαν ήδη αγοραπωλησίες με βάση τες επιδοτήσεις. Γι’ αυτό και δεν είναι σωστό να ακυρώνονται αναδρομικά οι επιδοτήσεις». --- Καλά στους άλλους που γίνονται περικοπές [ας πούμε στου δημοσίους υπαλλήλους, ή τώρα στους τραπεζιτικούς της Λαϊκής, ή στους πολύτεκνους ή στους μονογονιούς] εν ισχύει το ότι εκάμαν τζιαι τούτοι τους πιο μακροχρόνιους προγραμματισμούς τους; [Μ’ αυτό ΔΕΝ υποβάλλω ότι δεν έχουν τζιαι τούτοι τα δίτζια τους, αλλά δεν είναι λύση να ξαπολάς τα ζώα ΣΟΥ μέσ’ τες στράτες! Οι βοσκοί αγαπούν τα ζώα τους, τα ξεχωρίζουν έναν προς έναν και σε πολλά τους έχουν δώσει και ονόματα. Και στο λέει ένας άνθρωπος που αναγιώθηκε μέσ’ τες μάντρες τζιαι τα χωράφκια!!!

    6. Με τη “Ζωή στην Ύπαιθρο” [και δη με το συγκεκριμένο θέμα] θ’ ασχοληθώ κι ΕΓΩ σε προσεχείς αναρτήσεις μου… Γι’ αυτό stay tuned!!!


    7. Πριν μερικά χρόνια εκάμαν τζιαι «οι βόθρατζιες» κινητοποιήσεις!

    8. Τα λέμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγη επιμόρφωση χρειάζεται, νομίζω. Αυτοί οι άνθρωποι εν μέσα στις μάντρες που το πρωί ώς την νύκτα. Μόνο με τούτα βγάζουν τον επιούσιο. Και όντως το χαλούμι, μόνο με αιγοπρόβειο γίνεται. Το γνωρίζω γιατί είχα παππού βοσκό, και εκάμασιν χαλούμια, και μέχρι τώρα η γιαγιά μου εν πιανει άλλο γάλα που τους βοσκούς για να κάμει χαλούμια.

    Πού εν τα κίνητρα να ασχοληθούν οι νέοι με τη γεωργία και την κτηνοτροφία; Εν τα καταδέχουνται, γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή