Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ιδιωτικομαλάκες

Κανεί ολάν!! Υποστηρίζει μου ο κάθε άσχετος βλάκας τις ιδιωτικοποιήσεις και πετάσει κάτι κοτσάνες, θεγιέ μου, όπου φτάσει. Ακόμα και όσοι εν εναντίων των ιδιωτικοποιήσεων γαμώτο ένι ξέρουν να εξηγήσουν 5 πράματα απλά και κατανοητά.

Ακούτε να σας πω. Θα πιάσω την ΑΗΚ ως κύριο παράδειγμα. Το νομοσχέδιο βασικά προνοεί για κατακερματισμό του οργανισμού τάχα μου τάχα μου για να αποφευχθούν τα μονοπώλια. Αγγουράκια τουρσί.

Αυτό που προνοεί το νομοσχέδιο είναι ότι θα κομματιαστεί η ΑΗΚ σε τομείς, ας πούμε, δηλαδή ένα κομμάτι η παραγωγή, ένα κομμάτι η μεταφορά, άλλο κομμάτι η διανομή κτλ. κτλ.  Αν στο σύνολο η ΑΗΚ αξίζει 4δις, ας πούμε, τώρα -εδώ το καλό ξεπούλημα- αν δώσει κάποιος 1,4δις θα είναι και χάππι τα ξεφτέρια οι πολιτικοί μας. Και επειδή θα την σπάσουν είπαμε το κάθε κομμάτι θα αξίζει ακόμα πιο φτηνά.

Επειδή όμως η παραγωγή είναι το πιο ακριβό και ουσιαστικό κομμάτι και θα «κριθεί ουσιώδες να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους» λέει το νομοσχέδιο, θα πωληθούν τα άλλα κομμάτια τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Εδώ μια παρένθεση για να πούμε ότι τα ελαστικά έξοδα της ΑΗΚ αποτελούν το 20% του κόστους λειτουργίας της. 7% μόνο είναι οι μισθοί, 13% είναι κόστος λειτουργικών εξόδων, συντήρησης εξοπλισμού και αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το πιο ακριβό κομμάτι, το 80% δηλαδή, είναι η παραγωγή, εξαιτίας του ότι το ρεύμα το παράγουμε με μαζούτ. Η ΑΗΚ μπορεί να παράγει το ρεύμα και με φυσικό αέριο, αλλά αυτό ναυάγησε αν θυμάστε επί Τάσσου τότε που τσακώνονταν για το αν θα γίνει πλωτή πλατφόρμα ή χερσαίο τερματικό. Για το ποιος θα τα πουντζιάσει δηλαδή. Θυμάστε την εμπλοκή του γραφείου του Τάσσου και υιού Νικόλα και Λιλλήκα κτλ κτλ. Του Νικόλα, της γκόμενας του Αφέρωφ, που από τότε εν κώλος και βρακί.

Επανερχόμαστε. Το πιο ακριβό «κοστοβόρο» δηλαδή κομμάτι μάλλον  θα παραμείνει στο κράτος και πάλι εσύ θα το πληρώνεις κοιμισμένε καταναλωτή μου.

Τα υπόλοιπα λοιπόν θα δοθούν σε ιδιώτες. Δηλαδή τη διανομή, το ποιος θα σου το πουλάει εσένα, θα την αναλάβουν εταιρείες που θα αγοράζουν το ρεύμα από την ΑΗΚ και θα σου το πουλάνε εσένα. Μεσάζοντες δηλαδή. Αντί σα σήμερα που το αγοράζεις κατευθείαν από την πηγή και πληρώνεις μόνο ένα 8% κέρδος στον οργανισμό, μέρος του οποίου καταλήγει και πάλι σε σένα τον πολίτη μέσω των κρατικών ταμείων, θα το αγοράζει ο ένας μεσάζον (αυτός που θα πάρει  κομμάτι της μεταφοράς) και θα το πουλά στον δεύτερο μεσάζοντα (αυτόν που θα έχει κομμάτι της διανομής) και εσύ θα το αγοράζεις από τον τελευταίο. Και όλοι θα βάλουν πουπανοπρίτζιν και το δικό τους κέρδος.

Και αν πιστεύετε ότι το κέρδος με το οποίο δουλεύει η αγορά ειδικά σε συνθήκες μονοπωλίου ή και ολιγοπωλίου είναι κάτω του 20% είστε εντελώς μαννοί το λιγότερο.  

Θα υπάρχει για παράδειγμα μια εταιρεία που θα διανέμει το ρεύμα στη Λευκωσία, άλλη στη Λεμεσό κτλ και τάχα θα ανταγωνίζονται σκληρότατα μεταξύ τους -σου λένε και το πιστεύεις- και έστω και αν θα πληρώνεις μεσάζοντες, θα σου έρχεται πιο φτηνά και εσύ το βρίσκεις λογικό,  καθώς και τα αγγουράκια, που τα αγοράζεις από μεσάζοντες και όχι κατευθείαν από την παραγωγή, πιο φτηνά σου έρχονται.  Άσχετε.

Βέεεεεβαια. Άλλωστε ο περιβόητος ανταγωνισμός στην Κύπρο λειτουργεί περίφημα και γιαυτό έχουμε πολύ φτηνές τιμές (χώμα τι να σου πω!) και σε προϊόντα που υπάρχουν πολλές εταιρείες και σκοτώνονται και σκίζουν τα μαγιό τους στον ανταγωνισμό πχ φάρμακα, καύσιμα, λιανικό εμπόριο κτλ κτλ κτλ

Και υπόψιν ότι αυτές οι εταιρείες-μεσάζοντες δε χρειάζονται παρά 5 υπαλλήλους με 5 υπολογιστές, γιαυτό να μεν ακούσω μαλακίες για περισσότερες θέσεις εργασίας. Και στην ΑΗΚ άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία είναι τεχνικό προσωπικό και όχι γραφιάδες.


Got the picture? Και αν ακόμα νομίζεις πως οι αντιδράσεις εν για τις καρέκλες, περαστικά. Άνοιξε το πορτοφόλι σου και ο ανταγωνισμός σε περιμένει.

42 σχόλια:

  1. Eν έχω ισχυρή και ξεκάθαρη άποψη επί του θέματος. Λαλείς τα πολλά καλά Καισί μου και αντιλαμβάνομαι τι θες να πεις. Όσον αφορά στην cyta είμαι ξεκάθαρη ότι εν πρέπει κατα την δική μου άποψη να ιδιωτικοποιηθεί. Εν ένας σοβαρός κερδοφόρος οργανισμός και στο στάτους που βρίσκεται προσφέρει πολλά καλές υπηρεσίες (σκέφτου ειμαι MTN χαχααχ). Τωρά ας πούμε για την ΑΗΚ κατανοώ αυτά που λές αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει και ως έχει η κατάσταση μαζί τους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει ανταγωνισμός, να ππέσουυν οι τιμές, να γίνει πιο υγιής η αγορά και όχι να χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα. Που την άλλη με μου διάς και πολή σημασία γιατί όπως είπα στα οικονομικά είμαι λλίο κούσβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Amadruada μου, για να μπει ανταγωνισμός με την έννοια που το εννοείς σημαίνει να υπάρξουν 5-6 εταιρείες παραγωγής (με δικούς τους σταθμούς τύπου Βασιλικός) και να έχουν και οι 5-6 δίκτυα που θα είναι παγκύπριας κάλυψης κτλ. Ωραίο, στη σφαίρα της φαντασίας όμως, καθώς το μέγεθος της Κύπρου και της αγοράς της δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

      Και να το επέτρεπαν όμως, πάλι ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό έχουν δείξει πως η ιδιωτικοποίηση τέτοιων οργανισμών και έφερε αύξηση των τιμών και ο χρόνος ανταπόκρισης στις βλάβες μεγεθύνθηκε, και η ασφάλεια έπεσε κατακόρυφα.

      Το λόγο που χρυσωπληρώνεις το ρεύμα τον εξήγησα και δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ανταγωνισμού, αλλά με το ότι χρησιμοποιούμε μαζούτ, για να παράξουμε ρεύμα. Το οποίο και το εισάγουμε. Άλλες χώρες έχουν πρόσβαση σε δικούς τους και πιο οικονομικούς πόρους. Σε ορυκτό πλούτο. Και κυρίως σε πυρηνική.

      Και ήδη έγινε σχεδιασμός για χρήση πιο οικονομικού μέσου, που είναι το φυσικό αέριο. Αλλά δυστυχώς, μέχρι να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό, θα την έχουμε ξεπουλήσει.

      Διαγραφή
  2. Είχα κάμει ανάρτηση για το θέμαν δαμέ:

    http://woofisarfkai.blogspot.com/2013/10/idiot.html

    Η θέση μου εν σαφώς εναντίον τουλάχιστον κάποιων ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά της ενέργειας, έναν άλλον εν το νερόν, γεννικά πράματα που δίχα τους "παραλύουμεν". Αλλά....
    Πρέπει να εύρουμεν κάποια λεφτά, εν μέρος μιας συμφωνίας. Είμαι σίουρος ότι το θέμαν διέπεται που την ιδεολογίαν του καθενός, οι μεν (νεο)φιλελεύθεροι θέλουν μηδέν κράτος αν τους περνά, οι δε αριστεριστές θέλουν όσον πιο πολλύν γίνεται. Ούλλα τα άλλα που αναφέρεις περί κόστους, κερδοφορίας, κλπ. εν πάντα σχετικά. Εννά σταθώ μόνον στο θέμαν των μισθών λέγοντας ότι αντί οι υπόλοιποι να λοιδωρούν τους ΔΥ, τζιαι των ημικρατικών, για τα προνόμια που έχουν κατακτήσει, θα έπρεπεν να πολεμούν μαζίν τους για να τα πλησιάσουν τζιαι τζιείνοι, τζιαι οϊ να θέλουν να "πεινούν" ούλλοι.
    Όσο για το θέμαν "τρόϊκα"....έννεν ενδιαφέρον να αναζητήσει κάποιος τους λόγους γιατί εβάλαν το συγκεκριμένον όρον; Αν θεωρούν ότι τούτη η κίνηση ουσιαστικά υποσκάπτει τη βιωσιμότηταν της οικονομίας, γιατί να την απαιτούν; Οξά εννά αρκέψουμεν πάλε τα περί "ξένων" που θέλουν μόνον το "κακό" μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για τα λεφτά που πρέπει να βρεθούν και ούτε να τους κλάσουν δε δέχτηκαν, πόσο μάλλον να το συζητήσουν και να εξετάσουν την πρότασή τους.

      Εγώ αν και θεωρώ των εαυτό μου στους αριστεριστές δεν είμαι καθόλου υπέρ του "όσο παραπάνω κράτος γίνεται". Έχει φορές που είμαι παραπάνω καπιτάλας από τους καπιτάλες. Αλλά, όπως είπες και εσύ, όταν πρόκειται για τέτοιες ζωτικές ή/και ουσιώδεις υπηρεσίες, πιστεύω πως είναι καλύτερα να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

      Τα περί κόστους, την κερδοφορίας κτλ εννεν καθόλου σχετικά.

      Εγώ δε θα το έθετα ως "ξένων που θέλουν μόνον το κακό μας" αλλά ως "ξένων που θέλουν μόνον το καλό το δικό τους και στα αρχίδια τους και το καλό μας και το κακό μας". Νομίζω είναι πιο ρεαλιστικό...

      Διαγραφή
  3. diladi esy pisteueis pws oloi autoi ksesikwthikan kai etsi authaireta katevazoun tous diakoptes epeidi noiazei tous to koinon kalon e??a re kaisi..wraia ta les...makari omos n akouges enan dialogo pou eixa xtes me anwtato stelexos tis arxis. lypamai pou sto lew alla i lamogia en tha pethanei pote!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1ον. Δεν τους κατεβάζουν αυθαίρετα. Γίνονται προγραμματισμένες και εκ περιτροπής διακοπές την 1 ώρα μάξιμουμ, (εκτός και αν γίνει καμιά μικροβλάβη στον υποσταθμό σου) γιατί λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Τι θέλουμε δηλαδή? Να μεν διαμαρτύρεται κανένας μην τυχών ξεβολευτούμε και καμιά ωρούδα?????

      2ον. Το τι σου είπε ο καθένας που είτε δεν ξέρει να εκφραστεί είτε εκείνο που τον καίει προσωπικά είναι άλλο δεν έχει καμία απολύτως σημασία!!!. Λαμογιές υπάρχουν και εις Παρισίους! Σημασία έχει ότι τα πράγματα δρομολογούνται ακριβώς όπως σου τα ανάλυσα. Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι η επερχόμενη κατάσταση είναι προς το συμφέρον σου, τι να πω?
      Και φυσικά δεν είναι ότι όοοολοι όσοι διαμαρτύρονται ξέρουν ακριβώς τι παίζει, ούτε όοοοολοι όσοι αντιτίθενται ξέρουν ακριβώς τι διακυβεύεται. Ε τι να κάμουμε? Ο κόσμος εν μαννός. Είπα το.
      Και ναι ο καυγάς δεν είναι για τις καρέκλες των υπαλλήλων που γίνεται, αλλά ουσιαστικά γίνεται μεταξύ αυτών που θα πάρουν κομματάκια της λείας και αυτών που αντιδρούν σε αυτό. Το πόσοι το καταλάβουν αυτό? Είπαμε είναι λίγοι.

      Καϊσί

      Διαγραφή
    2. sou apantw en syntomia giati trexw stin douleia :)
      tis onomasa authairetes giati mporei na ginontai programmatismena alla sumfwna me to katastatiko tis dimokratias (pou leme theloume na exoume) kanenas den exei dikaioma na diakoptei ton fusiko plouto mias xwras! Kanenas! to dikaioma tis apergias to katanow pio poli apo olous alla se kamia periptwsi den prepei na ypovaloume ton kosmo pou exei anapneustika provlimata na trexei sto nosokomeio logw autis tis diakopis (estw aftis tis wroudas opos to les). Einai antisintagmatiko kai gia mena anithiko! Psakse to an theleis! diavase to syntagma kai des ti akrivws leei. As min trelathoume!
      2on: i en logw diakopi stoixizei se epixeiriseis kathimerina xiliades eurw. gia na min pw gia ta mikra noikokiria kai tin katastrofi syskeuwn. afta tha ta plirwsei pios akrivws; kai se poia aitiologisi;
      3on: Oi apergoi aftoi pou itan otan idiotikoi ypalliloi pou tous ekopsan ton miso mistho kai dikaiomata eksw apo tin vouli diamartiromenoi; pote stiriksan tous ypoloipous; pote aftoi oloi pou twra diamartirontai kai apaitoun tin katanoisi mou stiriksan ton agwna pou kanoume emeis; giati loipon twra apaitoun apo mena na katalavw tis fwnaksies tous;
      4on: den amfivalw oti i idiotikopoihsh tis sugkekrimenis arxis tha mou stoixisei akriva. to epsaksa, to kserw kai malakas den eimai. omos! to ena trito twn ypallilwn pou amoivontai akoma me misthous ekswfrenikous diatiroun tis theseis tou xwris logo kai aitia kai arnountai perikopes stin vasi tou skeptikou oti emeis kratame ta inia tou fisikou ploutou tis Kyprou ara eimaste aneggixtoi! psakse to kai afto an theleis! des tis perikopes pou dextikan oi en logw ypalliloi (midamines diladi) kai des episis posoi pragmatika ergazontai ston stathmo jai en pan jame apla gia na trwn sandwich. dexomai tin apopsi sou! kai tin katanow. kai den diafwnw plirws. alla na leme kai kapoies alitheies kaisi. na vlepoume kai tis dio opseis tou nomismatos.
      afta apo mena.

      Διαγραφή
    3. επίσης σε κάποιες εταιρεία κείνη η ωρούδα στοιχίζει χιλιάδες ευρώ, και ξέρεις εμείς ούτε 13ο πιάσαμε, ούτε υπερωρήριες πληρωνόμαστε ούτε τίποτε. εκείνες οι χιλίάδες που έχασε η ετιαρεία τούτο το μήνα-που την ωρούδα, εν που την πούγκα μου που θα φκουν, εν στο όριο οι εταιρείες, φαίφκει κόσμος ππέφτουν μισθοί. άμαν εγώ παράγω προιόν να το πουλήσω, και κόπφκεις μου το ρεύμα η ώρα 830 μέχρι τις 10 και μετά εν έχω δίκτυο επειδή κόφκεις το ρεύμα κάπου αλλού και κόφκετε το ιντερνετ μου, ένναιν μια ωρούδα!

      Διαγραφή
    4. άμαν κοπεί ο 13ος που την ΑΗΚ, εννά βρεθείς εσύ σε καλύτερη θέση;

      Διαγραφή
    5. μα διάβασε τι λέω πιο κάτω! δεν λέω να κοπεί, ούτε θέλω να είμαστε ούλλοι στην ίδια μοίρα! λέω ότι εμείς τραβούμε τι τραβούμε και έχω τον και που πάνω να λαλεί έκοψα σου το ρεύμα μιαν ώρα και έχασες την βραζιλιάνικη σειρά και εν παίζεις candy crush!
      και αναφέρω το απλά επειδή το καισί λέει εξεβολεφτήκαμε καμιά ώρα, όι εν εξεβολεφτήκαμε! εχάσαμε λεφτα

      Διαγραφή
    6. Beatrix, έσιεις δίκαιο ότι κοστίζει τζιαι σε εσένα ο τρόπος διαμαρτυρίας των της ΑΗΚ. Εν αντιλέγω καθόλου σε τούτο τζιαι σόρυ για το ύφος μου.

      τούτο που λαλώ εν ότι το πόσο σου κοστίζει τωρά η διακοπη ρεύματος, ένθαν τίποτε μπροστά στο κόστος που εννα έσιεις άμαν ιδιωτικοποιηθεί...

      Διαγραφή
    7. Ρε κοπέλια! Μα ΚΑΘΕ διαμαρτυρία έχει ένα κόστος.

      Αμαν εν έτσι να μεν ξαναδυαμαρτυρυθούν ποτέ και για τίποτε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος με τα κοπελλούθκια του, να μεν ξαναδυαμαρτυρηθούν ποτέ και για τίποτε το προσωπικό στα νοσοκομία γιατι θα ταλαιπωρείται ο κόσμος, να μεν ξαναδυαμαρτυρυθούν ποτέ και για τίποτε οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία και αεροδρόμια γιατί θα ταλαιπωρείται ο κόσμος, να μεν ξαναδυαμαρτυρυθούν ποτέ και για τίποτε οι γεωργοί γιατί κλείνουν τους δρόμους και ταλαιπωρείται ο κόσμος.

      Να κάτσουμε ούλλοι στα βραστά μας και να μεν ταλαιπωρείται κανένας.

      Εν λογική τούτη τωρά?

      Και κυρίως εν επιχείρημα υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων??

      (Το σύνταγμα dagger μου δε λέει πουθενά κάτι τέτοιο. Ισα ίσα που το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώνεται και διασφαλίζεται -όχι στο σύνταγμα αλλά τέλος πάντων- και υπάρχει μόνο η επιφύλαξη ότι τα σώματα ασφαλείας και όσοι προσφέρουν ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας πράγμα το οποίο ακολουθούν οι απεργοί. )

      Τέλος πάντων. Τούτα ΔΕΝ είναι επιχειρήματα υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων τζιαι απλά φαίνεστε κιστιμένοι που 5 υπαλλήλοι πιάννουν κάτιτις παραπάνω.

      Καϊσι.

      Διαγραφή
    8. kistimenoi? adaeis? twra diladi ti na sou pw...sevasmo stous diafwnountes kaisi. loipon exw arketa autes tis meres. kai lathos pou asxoloumai. kalo trihmero

      Διαγραφή
  4. επίσης θεωρώ ότι έννεν λύση το να μείνουν όπως είναι τα πράματα. Εν που παντού που βρωμεί η κουβέντα. Ας προσέχαν/προσέχαμε για να έχουν/έχουμε.
    Τζαι οκ, εν θέλεις να γίνουν ιδιωτικόποιήσεις. Τι να γίνει; αν η εναλλακτική μου εν να πληρώνω τζι άλλους φόρους, προτιμώ να πληρώνω ρεύμα ώσπου να ξυπνήσουν τζαι να στραφούν σε άλλες πηγές, ώσπου να βρεθεί ανταγωνισμός, ώσπου να γινούμε λιότερο μαλάκες. Τζι ας είμαι βλάκας. Που εν το αρνούμαι. Αλλά φόρους εν πληρώνω.
    Τζαι εν έχω πρόβλημα με το πόσο πολλά πληρώνω ρεύμα επειδή πληρώνω €200 τη διμηνία μέσό όρο, που νομίζω εν ΠΟΛΛΑ καλά για ολόκληρο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις άλλες πηγές Μοον μου στις οποίες έχουν ήδη στραφεί, τις πληρώννεις ήδη παραπάνω. Εν η χοριγία που δίδεται για τις ΑΠΕ και το επιπλέων που πληρώνεις πάνω στο λογαριασμό του ρεύματος για το ρεύμα που αγοράζεις των ιδιωτών παραγωγών ΑΠΕ!

      Το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό ΑΝ παραμείνει στο κράτος και όταν θα έρθει το ΦΑ. Αλλά άμα την ξεπουλήσουμε ΔΕ θα φτηνίσει ούτε όταν έρθει το ΦΑ!

      Καϊσι

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να δεις και το σχόλιο της Δεσποσύνης πιο κάτω..

      Διαγραφή
  5. (τζαι έννα ήθελα μια αντίστοιχη ανάλυση για την ΑΤΗΚ και την αρχή λιμένων. Για οτιδήποτε εν μες στα σχέδια να ιδιωτικοποιηθεί. εν ενδιαφέρον τζαι μαθαίνουμε πράματα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε καϊσί εν με κόφτει, ας πιάννουν όσα θέλουν ας κ'άμνουν ότι θέλουν. Δεν θα φωνάζω επειδή εκατακτήσαν κάποια δικαιώματα, γούστο τους καπελο τους. εγώ δουλέφκω στον ιδιωτικό τομέα επειδή εν θέλω να βάλλω μέσο, αν και ακόμα και δαμέ παίζει ρόλο ποιον ξέρεις ένναιν σαν το δημόσιο. και μεν ακούσω εγώ εμπήκα χωρίς μέσο και πελλάρες.
    αλλά 1. πρέπει να σαστούν οι καταστάσεις, εγώ ξέρω πολλύ κόσμο, και εχει κάποιους που δουλέφκουν έχει πολλούς που εν δουλέφκουν-έχει άτομα παν και κάθουνται χωρίς έλεγχο κάπου και καρτερ9ούν να σχολάσουν ή παράλληλα έχουν άλλη δουλειά δική τους επιχείρηση κλπ κλπ. τούτα για σένα εν οκ? και μεν υποκρινόμαστε ότι εν υπάρχουν 2. μέχρι πρόσφατα εγώ λαλούσα την αηκ να μεν διανοηθούν να την πουλήσουν, εν ρεύμα εν απαραίτητο αγαθό εν εν εν κλπ κλπ. Με την δική τους στάση και με συζήτηση μαζί τους βλέπεις ότι εν αξίζει να λαλείς τίποτε. Δαμέ συναδέλφοι μου δουλέυκουν overtime απλέρωτο για να οργανωθούμε για να μου κόψει το ρεύμα, ανθρώποι που πιάνουν το 1/2 των λεφτών που πιάνει ο μέσος υπάλληλος της αηκ, και περιπαίζουν μας και πουπάνω ότι εχάσαμε 1 ώρα που να παίζουμε candy crush. σέβετε με εμένα τούτος ο άνθρωπος? εν στάση απέναντι στον συνάνθρωπο του τούτη? επήαν προχτές και επήραν κροτίδες και να δώκουν ξύλο. τούτα τα πράματα εν σοβαρά? αντιδράσεις σοβαρών ανθρώπων?έτσι εννά σταθούμε στο πλάι τους?
    3. θεωρώ ότι είναι πολύ αργά. πολύ αργά για να σαστούν οι καταστάσεις, φτάσαμε τον κόμπο στο χτένι. δεν πιστεύω ότι η τρόικα θέλει το κακό μας. πιστεύω ότι οι μόνιμες θέσεις η έλλειψη ελέγχου και στόχων έχει κάνει κάποιες καταστάσεις προβληματικές. η εμπλοκή των κομμάτων έχει καταστρέψει τα κέρδη και τις επιχειρηματικές δυνατότητες αυτών των οργανισμών. δεν μπορώ να ξέρω το μέλλον αν είναι θετικό ή αρνητικό. απλά πιστεύω ότι είναι η λιγότερο τοξική λύση. για την εταιρεία και τις δραστηριότητες της θα είναι θετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λύση πάντως σίγουρα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Αυτό μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα όπως έχουν δείξει ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό.

      Καϊσι

      Διαγραφή
  7. eiste ontos mannoi!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lalei sas to kaisi oti to thema enne oi misthoi ktl kai atou o gavrilis. Blakes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. oi misthoi en apla ena paradeigma. egw jai i bea emilisame vasika gia to oti kofkoun to reuma tin stigmi pou yparxoun tosa provlimata stis etaireies jai xrewnoun mas ena swro euro. gia onoma! diladi prepei na sumfwnoume oulloi; jai osoi en symfwnoun me tis perikopes en mannoi;;; kyrie eleison diladi

      Διαγραφή
  8. Παίδες, το θέμα έννεν οι μισθοί. Το Καΐσι έγραψεν ότι οι μισθοί εν μόλις 7% του συνολικού κόστους. Οι μισθοί εν το θέμα που εστιάζουμε για να μεν δούμε την πιο μεγάλη εικόνα. Τζιαι προσωπικά θεωρώ ότι εν μικροπρέπειες πράματα του στυλ "μα της ΑΗΚ πιάνουν πιο πολλά λεφτά". Η λύση εννα τους φτωσιύνεις τζίνους όξα να απαιτήσεις να πιάνεις τζιαι εσύ πιο πολλά λεφτά (όπως σου αξίζουν); Έχουμεν μορφωμένους δικηγόρους τζιαι επιστήμονες στην Κύπρο; Οργανωθείτε τζιαι κινηθείτε νομικά εναντίων τους.
    Η κακοδιαχείριση (που σίουρα υφίσταται) εν θα εξαφανιστεί επειδή εννα αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας.

    Λαλείτε ότι το ρεύμαν εν ακριβό τζιαι ότι τι; περιμένετε πως εννα φτηνύνει αν μπουν άλλες εταιρείες; Χα!
    Το ρευμά στην πόλη που μηνίσκω εν ιδιωτικό. Μηνίσκω στην πολιτισμένη Ευρώπη... Τα τελευταία 5 χρόνια εδιπλασιάστηκεν ο λογαριασμός μου, ενώ η κατανάλωση μου εν ίδια. Το δίμηνο, ως έχει, 2 πλάσματα, χωρίς τηλεόραση, κλιματιστικό, χωρίς ενεργοβόρες συσκευές, πληρώνουμε 170 ευρώ. Τζιαι η ιδιωτική μου εταιρεία έστειλε μου γράμμα ότι σε 2 μήνες εννα μου το αυξήσουν αλλό 10 ευρώ τον μήνα.
    Τζιαι έσιει "ανταγωνισμό", εταιρείες που παράγουν ρεύμα που πυρηνικά εργοστάσια, άλλες που ανανεώσιμες, άλλες που συμβατικές. Έσιει πάνω που ΕΙΚΟΣΙ εταιρείες παροχής ρεύματος. ΕΙΚΟΣΙ. Τζιαι ούλλες, ως την μιαν, κόφκουν μας την σιοιρινά. Τον πρώτο χρόνο εν σχετικά φτηνά, την 1η μέρα του δεύτερου χρόνου αρχίζουν οι εξωφρενικές αυξήσεις. Σκεφτείτε τί εννα γίνει άμαν ο λογαριασμός ενός σπιθκιού στην Κύπρο ως έχει τωρά, ξεκινά που τα 100 ευρώ τον μήνα. Σκεφτείτε πού εννα πάει...


    Ο Ανταγωνισμός, που τόσο ευλογούν τζιαι λατρεύουν οι παραπάνω, εν λειτουργεί χωρίς κρατικό έλεγχο. Για όνομα του θεού, θκιεβάστε λίο!! Δείτε τι έγινε με την Θάτσερ στην Αγγλία, με τον Σρέντερ στην Γερμανία, δειτε τι γίνεται τωρά, τωρά όπως μιλούμεν στην Ελλάδα, στην Ισπανία,στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδια. Φαίνεται σας πως η ελεύθερη αγορά δουλεύκει; Φαίνεται πως οι ιδιωτικοποιήσεις εκάμαν οπουδήποτε το παραμικρό καλό στον καθημερινό άθρωπο; Τα παραδείγματα εν μπροστά στας μάθκια σας!

    Πως μπορεί ένας νοήμων άνθρωπος να δέχεται να ιδιωτικοποιηθεί η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εταιρεία παραγωγής ρεύματος σε μια χώρα; Καταλαβαίνετε τι εξαρτήσεις δημιουργούνται;
    Τζιαι αν τωρά θυμώνετε που οι της ΑΗΚ πιάνουν 13ο μισθό τζιαι πληρώνουνται υπερωρίες, ενώ εσείς όι....πείτε μου...άμαν τους κόψουν τζιαι τζίνουν τα λεφτά....εννα τζοιμάστε καλύτερα που εννα είσαστε, 2, είσαστε 3, είσαστε 1013 με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα;

    Don't shoot the messenger. Έννεν η ΑΗΚ που εν το πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θλεκκιου Δεσποσύνη. Εν τούτα που δε θωρούμε και κοιμόμαστε..

      Καϊσι

      Διαγραφή
    2. Εν τω μεταξύ τούτα που είπες για το ρεύμα που πληρώνεις μπορείς να τα κάμεις ποστ? Γιατί πολύ παραπληροφόρηση πέφτει στην Κύπρο για το "ακριβότατο ρεύμα της Κύπρου" και το "φτηνότατο του εξωτερικού".

      Διαγραφή
  9. Πέστα Χρυσόστομη!

    και προς @dag ger...
    Αν ένας ημικρατικός υπάλληλος χάσει τη δουλειά του, θα τη χάσει.
    Θα μείνει στην ανεργία ή θα σηκωθεί να φύγει που την Κύπρο (όποιοι εν τυχεροί και το μπορούν).
    Το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων είναι όλοι οι πολίτες που θα το πληρώσουμε. Γιατί όσα έσοδα έχει το κράτος από αυτούς τους οργανισμούς τώρα, θα πηγαίνουν εξωτερικό. Και καλά να πάθουμε, αν με ρωτάς! Γιατί μας έχει φάει η χαιρεκακία σε αυτόν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. neraida lypamai pou tha sto pw alla eipa apla kati pou eipe ki o invictus apo katw. tin apantisi pros emena den tin katalaba.loipon egw apoxwrw apo fanatismous. pragmatika blepontas k ta pio katw sxolia apo kaisi apla apogoiteuomai. exete oloi dikio. emeis oxi. ara kala na maste

      Διαγραφή
  10. Είμαι περαστικός τζαι θκιεβάζοντας τα διάφορα σχόλια θα ήθελα απλά αν αναφερτώ σε μια περίπτωση την οποία γνωρίζω όπου γυναίκα η οποία ετζοιμάτουν σπίτι της με τη συσκευή του οξυγόνου συνδεδεμένη για να μπορεί να αναπνέει. Αν δεν επήεννεν τυχαία ο γείτονας της τζίνην την ώραν που "εξεβολεύτηκεν για καμιάν ωρούδαν η γυναίκα" τζαι ήταν δίχα οξυγόνο, μάντεψε πού θα ήταν τωρά η γέριμη...

    Να διαμαρτυρηθείς φίλε της ΑΗΚ αλλά ο κοσμάκης τί σου φταίει;
    Αν με αφήκεις εμέναν δίχα ρεύμα, πώς ακριβώς θα οφεληθείς εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην προκειμένη οι διακοπές ήταν γνωστές από μέρες, ακριβώς για να μπορούν τέτοιες περιπτώσεις να διευθετηθούν και να λάβουν τα μέτρα τους. ΔΕΝ είναι επιχείρημα αυτό υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε και κατά των οποιονδήποτε διαμαρτυριών, καταλάβετε το.

      Καϊσι

      Διαγραφή
    2. Πρώτον, πού ακριβώς αναφέρθηκα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων;

      Δεύτερον, τί ακριβώς έπρεπεν να κάμει η γυναίκα δηλαδή ρε Καϊσί; Να γοράσει γεννήτριαν οξά να βάλει τους πόλους που το car booster; Για όνομαν δηλαδή!

      Διαγραφή
    3. Ναι, για όνομαν!!! Δηλαδή θέλεις να πείς ότι αυτές είναι οι επιλογές? Σοβαρά? Δηλαδή οι υπόλοιποι που είχαν παρόμοια προβλήματα και απευθύνθηκαν στα κοινωτικά ιατρεία-γηροκομεία-κέντρα φροντίδας ή νοσοκομεία και άλλους δημόσιους, δημοτικούς και κοινοτικούς χώρους με γεννήτρια ήταν προφήτες οξά Άινσταιν?

      Είναι οι ίδιοι χώροι στους οποίους κάθε καλοκαίρι που έχει κάυσωνα ας πούμεν ή όταν υπάρχουν άλλες δυσμενείς συνθήκες ξέρει και καταφεύγει ο κόσμος.

      Καϊσι

      Διαγραφή
    4. ΟΚ με αποστόμωσες.
      ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΦΟΒΑ!!!
      ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!!!

      Διαγραφή
    5. Τζιαι έτσι απλά από περιέργεια, όχι τίποτε άλλο, να πιστέψω ότι άμαν της πέσει δηλαδή το αυτόματο εν ποσπασμένη?

      Διαγραφή
  11. Τούτοι ούλλοι οι "αριστεριστές" που σκίζουν τα ιμάτια τους για τις ιδιωτικοποιήσεις, πού ακριβώς ήταν όταν ο Χάρης Θράσου υπέγραφε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών (εως τότε) αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποθέτω πως δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας με τα αεροδρόμια. Επίσης υποθέτω ότι τα αεροδρόμια δεν αποφέρουν έσοδα σε ένα κράτος, άρα δε βαριέσαι βρε αδερφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε τουλάχιστον 5 πράματα πριν πετάσσετε κοτσάνες που σας ταϊζει ο στυλλομάτης και τις καταπίνετε αμάσητες. Τα αεροδρόμια ΔΕΝ ιδιωτικοποιήθηκαν. Χτίστηκαν με ΒΟΤ, δηλαδή σε κάποια χρόνια θα ξαναεπανέλθει η λειτουργία των κτιριακών τους εγκαταστάσεων στην κυριότητα του κράτους, χωρίς να χρειαστεί να γίνει εξαγορά τους απο το κράτος σε εκείνη τη φάση. Οι τωρινές ιδιωτικοποιήσεις είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Οπόταν η σύγκρισή σου (και του στυλλομάτη) είναι τουλάχιστον ατυχής. Για να μην πω αδαής. (Καλά ο στυλλομάτης απλά ψεύδεται ανερυθρίαστα)

      Ακόμα όμως και αν θέλεις να πάρουμε ως παράδειγμα τα αεροδρόμια, έχω να σου πω πως ίσα ίσα που το επιχείρημα τού ότι ο ιδιώτης θα προσφέρει πιο φτηνές υπηρεσίες, με το παράδειγμα των αεροδρομείων καταρρίπτεται πανηγυρικότατα.

      Καϊσι

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή