Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ιδέα

Τουτο είναι ενα εκ του Ινβίκτους και Twisted εκπορευόμενο πόστ γιατί έχει να κάμει με την εκκλησία και τη ζωγραφική. Την αγιογραφία συγκεκριμένα ή καλύτερα με την απουσία της από τις σύγχρονα εκκλησιαστικά κτίσματα.

Ας πούμε γιατί?

Οκ είναι πανάκριβο να προσλάβεις αγιογράφο να σου ζωγραφίσει μια εκκλησία, πόσο μάλλον μια τόσο μεγάλη όπως τες σύγχρονες. Αλλά είναι η παραδοσιακή αγιογράφηση η μόνη επιλογή?

Ας πούμε ο τρόπος που ζωγραφίζονται οι εικόνες είναι ο ίδιος από τον μεσαίωνα φορ γκοτς σεικ. Γιατί να μην δοθεί η ευκαιρία για μια ανανέωση? 
Όχι στις εικόνες αλλά στους τοίχους των εκκλησιών.

Στο κάτω κάτω και η βυζαντινή τεχνοτροπία, τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκε ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της το 300 μ. Χ. Και συνέχισε να εξελίσσεται και να εμφανίζονται διάφορες νέες για την εποχή τους τεχνικές.

Παραδεχτείτε το. Σε όλους αρέσουν οι παλιές εκκλησιές που είναι ζωγραφισμένες από πάνω ως κάτω. 
Ενώ οι καινούριες? Παραπάνω θυμίζουν νοσοκομεία.

Δε θα μπορούσε να ζωγραφιστούν με μια πιο μοντέρνα τεχνική και υλικά?

Για παράδειγμα το graffiti. Είναι παρεξηγημένο ως τέχνη, γιατί συνηθίσαμε να το συσχετίζουμε με μουντζούρες του στυλ «Ανάγια θυρα 135- θρύλος». 
Αλλά στην ουσία υπάρχουν πάρα πολλοί που ασχολούνται με την ζωγραφική, επαγγελματικά ή για χόμπι που ξέρουν ότι το graffiti έχει τεράστιες δυνατότητες.

Τώρα να σας δείξω μερικά παραδείγματα:







Νομίζω θα ήταν πολύ ωραίο να δοθεί ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Και στην Κύπρο έχουμε πολλά ταλέντα που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρότζεκτς αν και θα το ήθελαν.

Και δεν εννοώ να ανοίξουν μια εκκλησία και να μουντάρουν μέσα όποιοι θέλουν με σπρέι και πινέλα και να κάμουν ότι τους κατέβει. Θα μπορούσε όμως οργανωμένα να ζητήσουν από όσους θέλουν να συμμετέχουν να καταθέσουν προτάσεις και να διαλέξουν αυτά που εγκρίνουν.

Πιστεύω πως όλοι θα θέλαν να επισκεφτούν μια τέτοια εκκλησία (έστω και από περιέργεια).

Έχει καιρό που το σκέφτομαι και δράττομαι της ευκαιρίας να καταθέσω και επίσημα τις ιδέες μου.

Και για όσους ανησυχούν ότι τα σπρέι είναι τοξικά να σας ενημερώσω πως με τους αερογράφους εδώ και καιρό μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι μπογιά θέλεις και πια οι καλλιτέχνες δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά σπρέι που περιέχουν επιβλαβή αέρια.

13 σχόλια:

  1. προσωπικά δεν είμαι καθόλοτ της εεκλησίας αλλά έτσι ίσως πήγαινε περισσότερος κόσμος. καλή ιδέα καϊσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Χαϊβάνι: :-) Ούτε και εγώ είμαι, αλλά επειδή εκαμνα ζωγραφική είναι καθαρά από αυτή την άποψη. Και επειδή τωρά τελευταίως με τους γάμους-βαφτίσια-μνημόσυνα κτλ εβρέθηκα πολλά συχνα σε καινούριες εκκλησίες το σκεφτόμουνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω την τιμή να πιστεύκω πως ήμουν ο πρώτος που άκουσε τούντην ιδέα, έννεν, καϊσούι μου;

    Οι εκκλησίες οι καινούριες θυμίζουν, στην καλύτερη, θέατρα, με άσπρους τοίχους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες να σου αποσπούν την προσοχή από το 'έργο'.

    Εγώ είμαι της εκκλησίας παραπάνω από πολλούς από εσάς τζιαι εγκρίνω κάτι τέτοιο. Τζιαι ας μεν γίνει σε μεγάλο βαθμό στην αρχή, ας γίνει κάπου δοκιμαστικά. Σε μιαν εκκλησία που έshει νεαρούς παπάες, νάκκον πιο ανοιχτόμυαλους που τους συνηθισμένους.

    Έχω ένα φίλο, ο οποίος σίουρα εννα θέλει να συμμετέχει σε κάτι παρόμοιο.

    Ο Επίτροπος λαμβάνει; Χεχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @TT: Ναι! θυμάσαι που σου το ελάλουν?
    Νομίζω δεν έχει σημασία για το συγκεκριμένο θέμα πόσο θρήσκος είναι κάποιος! Οπως το βλέπω είναι καθαρά "καλιτεχνικό".
    Ναι σίγουρα να γίνει σε μια εκκλησία. Να το δοκιμάσουν σιορ και αν τόσο πολύ δεν τους αρέσει, ας τα σβήσουν.
    Αν και δεν νομίζω..αμα γίνουν προτάσεις θα ξέρουν από πρίν αν τους αρέσει ή όχι!
    Και ίσα ίσα δεν νομίζω ότι θα τεθεί θέμα να αποσπάται η προσοχή καθώς οι παλιές εκκλησίες ήταν γεμάτες από τοιχογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καϊσί, πότε το εσκέφτηκες τούτο; έχει 7-8 χρόνια; Γιατί εγώ εν που τότε που το σκέφτουμουν. :p

    Κατά τα άλλα έννεν θέμα να το κάμουν για να έρκεται ο κόσμος. Το σωστό είναι να το κάμουν για τον πολιτισμό. Για να έχουμε κάτι ξεχωριστό να δείξουμε. Για να φκει ο νους μας που το καλούπι που μας βάλλουν.

    Αλλά όι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Moonlight: Great minds think alike!
    Ναι δεν είναι για να πάει ο κόσμος. στο κάτω κατω και χωρίς αυτά όποιος θέλει να πάει εννα πάει.

    Εν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως το είπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ατε αναμένουμε! αλλα όπως εν ο νους στο κυπριστάν, άτε με το ζόρι να βαφτίσω κανένα παιδί σε έτσι εκκλησία!! (είμαι 20 χρονών και δεν σκοπέυω να νοικυρευτώ σύντομα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καϊσί μου θα μου επιτρέψεις κάποιες παρατηρήσεις.
    Η ιδέα δεν είναι άσχημη αν πραγματοποιηθεί από ζωγράφους και όχι από όλο τον κόσμο.Εξάλλου μοντέρνο δεν σημαίνει ανεξέλεγκτο.

    Έγραψες πως η βυζαντινή αγιογραφία ήταν πρωτότυπη στα 300μχ. Δεν ήταν. Ήμσταν στην περίοδο μαρασμού της Ρώμης, μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη. Η αγιογραφία μεταφέρει στις μέρες μας την αρχαία ζωγραφική ως Εξέλιξη της ελληνικής και ρωμαϊκής ζωγραφικής που είναι. Ζωντανή τέχνη αφού συνεχίζει να εξελλίσεται.
    Μπορείς να επισκεφθείς διαφορετικές εκκλησίες της πόλης σου,κτισμένες σε διαφορετικές περιόδους δηλαδή, και να συγκρίνεις την εικονογραφία, αν σε ενδιαφέρει.


    Έγραψες " Μεσαίωνας". Μπορεί ν΄ανήκουμε στην Ε.Ε. αλλά τότε ανήκαμε στο Βυζάντιο,που μόνο Μεσαίωνα δεν περνούσε. Άσχετο αν στο τέλος έπρεπε να βιαστεί και ν΄αδειάσει η Κωνσταντινούπολη από τους Δυτικούς για να πλουτίσει το Βατικανό και η Ιταλία γενικότερα.

    Μπορείς να κοιτάξεις επίσης αγιογραφία από άλλες περιοχές: Αραβική,ρωσσική,σερβική,αμερικανική,αφρικανική,κινέζικη,βορειοευρωπαϊκή κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εκκλησία θέλει ανανέωση σε πολλούς τομείς, πχ τη γλώσσα. Να τολμήσω να πω και για τα ράσα ή παραπάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας κάμουν κάτι και για τους ύμνους ένεν κακό να ψάλλονται στη δημοτική. Εν το καταλάβω γιατί οι. Τεσπά εν πολλά που μπορούν να γίνουν αλλά ποιός ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @thalassamov: Ναι η ιδέα δέν είναι να πάει κάποιος άσχετος να ζωγραφίσει, αλλά κάποιοι που τους "περνα" ας το πούμε. Δεν είναι ανάγκη να είναι επαγγελματίες ζωγράφοι καθώς υπάρχει πολλύς κόσμος που ζωγραφίζει και έχει ταλέντο αλλά δεν είναι επαγγελματίας ζωγράφος. Γιαυτό είπα πως το καλύτερο θα ήταν να γινεί κάτι σαν διαγωνισμός που θα μπορουν όσοι θέλουν να καταθέσουν προτάσεις και να γίνει επιλογή. Όχι ανεξέλεγκτα.

    Για το άλλο ναι ιστορικά μιλώντας είναι Βυζαντινή εποχη που άνθησε η αγιογραφία. Το Μεσαίωνας το χρησιμοποίησα γιατί ως έκφραση το λέμε πιο συχνα το "που τον καιρό του Μεσαίωνα" παρά "που τον καιρό του Βυζαντίου". Ειναι σαν το "που τον καιρό του Κουκουφκιά" :-)

    Ναι η αγιογραφία είχε μια εξέλιξη η οποία όμως έχει "σταλώσει" πια. Δε βλέπεις κάτι το διαφορετικό εκτός αν μιλούμε για τέτοιες διαφορές που μόνο ενα εκπαιδευμένο μάτι στον τομέα αυτόν θα μπορούσε να διακρίνει. Για τους υπόλοιπους η αγιογραφίες μοιάζουν οι ίδιες εδώ και αιώνες. Πράγμα που ίσως δείχνει ότι χρειάζεται μια ώθηση, εναν εκσυχρονισμό. Και οι εικόνες που βρήκα στο ιντερνετ έχουν μεν κάποια στοιχεία που θυμίζουν τις παραδοσιακές, αλλά είναι φανερά πιο μοντέρνα η απόδοση.

    Γιατί να μη δοθεί λοιπόν η ευκαιρία σε νέα άτομα, που μπορεί να μην είναι μεν αγιογράφοι, αλλά έχουν και ταλέντο και μεράκι και θέληση?

    @Dreamer + Σμιλί + AEnima: Ναι είναι πολλά που θα μπορούσαν να εκσυχρονιστουν αλλά δυστυχώς ο υπέρμετρος συντηρητισμός δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγές.

    Για τη γλώσσα υπήρχε ενας διάλογος στους κόλπους της εκκλησίας αλλά δε γνωρίζω πού κατέληξε. Όσο για τα ράσα νομίζω αυτό αφορά μόνο τους ίδιους αφου αυτοί τα φορούν. Και αμα τα θέλουν εγώ δεν έχω άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. να στείλουμε το λινκ στον Αρχιεπίσκοπο... με λίγη τύχη θα μείνει άφωνος να ησυχάσει η κκελέ μας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ουφ: αχαχαχαχα μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγώνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή