Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οι Τραπεζομένοι


Πολλά προφητικά μου βγαίνουν τελευταίως τα ππόστ και θα αρχίσω να ψάχνομαι για τους αριθμούς του τζόκερ. Μάλιστα. Για είμαστεν όλοι ξεφτέρια για είμαστεν μόνο λόγια τζαι αστειάκια και κατά τα άλλα δεν έχουμε τη διάθεση να εμβαθύνουμε λίγο στα προβλήματά μας και σε αυτά που είναι ήδη εδώ και σε αυτά που έρχονται.

Γενικά δεν είμαστε καθόλου ψύχραιμοι ως λαός τελικά. Καθόλου. Το ότι δεν εσπάσαμεν τες τράπεζες μόλις ανοίξαν δεν ήταν ένδειξη ψυχραιμίας αλλά μοιρολατρίας.
Ο μοιρολάτρης αποδέχεται το κακό το ριζικό του, αποδέχεται το «ήντα να κάμουμεν, δεν έχουμεν άλλη επιλογή, πάντα έτσι εννάν τα πράματα» και προχωράει ως συνήθως.
Ο ψύχραιμος κάνει ένα βήμα πίσω, επανεξετάζει την κατάσταση με λογική, ανασυγκροτείται και χαράζει τη νέα του πορεία όντας έχοντας μάθει από τα λάθη του.

Τα είπαμε για τους πολιτικούς εκπροσώπους μας στο προηγούμενο ππόστ.

Να το πάρω λίον παραπέρα.. Εφκήκαν κάτι λίστες με διαγραφές δανείων. Πολύ ορθά λέω και εγώ. Πρέπει να μάθουμε το τι και ποιος έφταιξε. Το ότι τάχα σοκαρίστηκε το σύμπαν όμως εν το καταλάβω.

Πρώτα πρώτα οι διακανονισμοί εταιριών και φυσικών προσώπων με τες τράπεζες έννεν κάτι καινούριο. Εν γνωστό ότι οι τράπεζες σε κάποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι ένας διακανονισμός με διαγραφή του υπολοίπου συμφέρει τες παραπάνω από το να κυνηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια και άρα προχωρούν με την επιλογή του διακανονισμού. Ορθόν?

2. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν τη διαγραφή των τόκων από δάνειο το οποίο έχει ξεπληρωθεί εμπρόθεσμα και ως μέρος του διακανονισμού διαγράφεται μέρος ή το σύνολο των τόκων.

3. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το όλο πράμα είναι καθαρά «πιάννω μούχτιν λεφτά από την τράπεζα και δεν τα επιστρέφω ποτέ». Αυτό είναι εντελώς κατακριτέο και ναι υπάρχουν από όλα τα κόμματα άτομα που το έκαναν. Εμένα περισσότερο με ενδιαφέρει να μάθω τα ονόματα των αριστερών, γιατί αυτό το κόμμα είχα υποστηρίξει και αν θέλουν να το ξαναυποστηρίξω καλά θα κάνουν να μη ξαναδώ στα ψηφοδέλτιά του τα ονόματα των προαναφερθέντων. Το τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα, δική τους υπόθεση. Όλα θα κριθούν εν καιρώ τω δέοντι.

4. Με τη μαζική υστερία όμως βάλλουμε κατά των πολιτικών μόνο, λες και ήταν καθαρά δικός τους χειρισμός, και αφήνουμε τους τραπεζίτες πίσω και χάνουμε το δάσος για το δέντρο.

5. Καλάν σιόρ. Η υπόλοιπη λίστα που ένι? Εν μόνο τούτοι που εφάν ριάλια? Τους υπόλοιπους γιατί δεν τους έβγαλε ο καλαμαράς? Άμαν έννα φκάλεις να φκάλεις ρε κουμπάρε. Δεν πρέπει να τους ξέρουμε όλους? Γιατί κρύβεις τους υπόλοιπους? Σάννα και κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

6. Όση ευθύνη και να έχουν οι της λίστας χίλιες φορές περισσότερη ευθύνη έχει η τράπεζα. Γιατί η τράπεζα είναι που έχει τη συνολική εικόνα των χρεών, των καταθέσεων, των διαγραφών της κ.τ.λ. και όχι ο πελάτης. Δηλαδή η τράπεζα υπολογίζει ένα ποσό που υπάρχει περίπτωση να μην το ξαναπάρει. Όπως και όλες οι άλλες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες υπολογίζουν στους ισολογισμούς τους ένα ποσό που μπορεί να μην καταφέρουν να το εισπράξουν. Ε ποιος πρέπει να έχει έννοια τούτο το ποσό να μην ξεπεραστεί? Ο πελάτης?

7. Λένε ότι πάλε δε θα τιμωρηθεί κανείς. Ε, κάτσε ρε κουμπάρε. Οκ! Πες ότι οι τραπεζίτες εκαλύψαν νομικά την πάνταν τους. (Γι’ αυτό δώστε συγχαρητήρια στους λογιστές και τους δικηγόρους τους.) Οι επιχειρηματίες και πάλι δεν θα τιμωρηθούν εάν δεν τιμωρηθούν οι τραπεζίτες. Εν και λογικό. Πώς με τιμωρείς εμένα για μια απόφαση που την έλαβε και την εκτέλεσε άλλος? Ειδικά αν δε θα τιμωρήσεις εκείνον πρώτα. Οι πολιτικοί πες ότι και εναντίων αυτών δεν μπορέσει να στοιχειοθετηθεί δίωξη.

Χάτε τωρά?

Εσύ ως πολίτης τούντου κράτους ποιόν μπορείς να τιμωρήσεις? Και με ποιόν τρόπο?

Έννα πουν πχ οι Συναγερμικοί ότι έθθα ξαναψηφίσουν Συναγερμό γενικότερα επειδή έχει κάποιους βουλευτές που εν πας τη λίστα?  Ας μην κοροϊδευόμαστε, έτσι πράμα δεν πρόκειται να γίνει από κανέναν. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να μην ψηφίσεις ποτέ ξανά τα συγκεκριμένα άτομα. Ο καθένας στο κόμμα του. Έτσι ωριμάζει το πολιτικό σύστημα.

Ή και όχι. 
Εξαρτάται αν θα διατηρήσουμε την εγρήγορσή μας μήπως?

9 σχόλια:

  1. Χμ, βρίσκω μια λογική σε αυτά που λες. Και γω αναρωτήθηκα που είναι οι υπόλοιποι και πως και ποιος θα τιμωρηθεί τελικά,τράπεζες η ο πελάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ, βρίσκω μια λογική σε αυτά που λες. Και γω αναρωτήθηκα που είναι οι υπόλοιποι και πως και ποιος θα τιμωρηθεί τελικά,τράπεζες η ο πελάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα περισσότερο με ενδιαφέρει να μάθω τα ονόματα των αριστερών, γιατί αυτό το κόμμα είχα υποστηρίξει και αν θέλουν να το ξαναυποστηρίξω καλά θα κάνουν να μη ξαναδώ στα ψηφοδέλτιά του τα ονόματα των προαναφερθέντων.

    Αλήθκεια πιστεύκεις το τούτο που γράφεις; Αν δεν σε εκάμαν να χάσεις την εμπιστοσύνη σου τζαι να μεν τους "ξαναυποστηρίξεις" τα ρουσφετο-ήμεϊλ του Άντρου, τα ρουσφετο-φαξ του Βάσου Γεωργίου τζαι τα ρουσφετο-excel με τους ημικρατικούς γιατί να σε ενοχλήσουν οι όποιες διαγραφές δανείων/τόκων κλπ;

    Πώς το είπες; Εδιαψευστήκαν τα προαναφερθέντα; Welcome to Cyprus dearest :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Invictus:
    Πε μου είμαστε τόσο εκτός πλέον σε τούντον τόπο?

    Έχει κανέναν που δεν ξέρει ότι στα συμβούλια διορίζονται άτομα μέσα από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων? Αρέσκει μου που εκπλαγήκατε ρε κιόλας λες και δε συμμετέχουν όλοι σε αυτό.

    Δηλαδή πιστεύεις πραγματικά ότι τα άλλα κόμματα δεν έχουν αντίστοιχες λίστες, αιτήματα ψηφοφόρων κτλ?

    Τότε καλημέρα.

    Για μένα δε με ενδιαφέρει καθόλου αν τα άτομα εκείνα ανήκουν και σε κόμματα. Με ενδιαφέρει αν κάμνουν καλά τη δουλειά τους.

    Δε και το προηγούμενο. Τα κόμματα τι είναι δηλαδή? Ένα αόριστο πράγμα ξεκομμένο από την κοινωνία? Τα κόμματα είμαστε όλοι εμείς. Και μέσω αυτών εκφράζουμε τη βούλησή μας εμείς οι πολίτες.

    Τα συμβούλια των ημικρατικών διορίζονται από τους πολιτικούς που εμείς ψηφίζουμε να μας εκπροσωπούν και για να εκφράζουν την πολιτική του κράτους. Το ότι αυτό γίνεται με διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των κομμάτων εννεν δημοκρατικό στην ουσία του? Το ότι σε αυτά τα συμβούλια συμμετέχουν άτομα από όλους τους ιδεολογικούς χώρους έννεν σωστό? Θα έπρεπε να μην έχουν καθόλου λόγο οι πολίτες σε αυτό?

    Τωρά αν οι πολίτες ή κοιμούνται ή έχουν λάθος απαιτήσεις από τα κόμματά τους είναι κάτι που ήρθε η ώρα να το εξετάσουμε όλοι μας ως κοινωνία.

    Και σε τούντον τόπο εσυγχύσαμε την έννοια του πολιτικού και του επιστήμονα/τεχνοκράτη.

    (ποια προαναφερθέντα εδιαψευστήκαν?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΚ, bad example οι διορισμοί στους ημικρατικούς (οι οποίοι γίνονται αξιοκρατικά μπλα μπλα μπλα)

    Τα υπόλοιπα;
    Τα ρουσφετο-ήμεϊλ τζαι τα ρουσφετο-φάξες τί ήταν; Εν ήταν για ρουσφέττιν;

    Τζαι όταν λέω ότι εδιαψευστήκαν, παρόλο που εφκήκαν τζαι ντοκουμέντα στη φόρα, ο Άντρος τότε περίπου εχάρτωσεν μας μ' άδρωπον...

    http://3.bp.blogspot.com/_n4nTlPGGMNY/TCmN9kadxcI/AAAAAAAAAfA/9e2IW8D8v8U/s1600/rousfeti_1.jpg

    http://1.bp.blogspot.com/_n4nTlPGGMNY/TCmOA1aCcnI/AAAAAAAAAfI/mk7lO9QJAvg/s1600/rousfeti_2.jpg


    Ένηγουεϊ, εν τζι εν να φκούμεν πουπάνω. Εσύ θα προσπαθείς να τους δικαιολογήσεις, εγώ θα επιμένω να τους κατηγορώ. Παύλος κύκλος.

    Απλά μεν έρκεσαι να μου λαλείς ότι "αν δεν τους φκάλουν που το ψηφοδέλτιο τους εν θα τους ξαναυποστηρίξω". Μεν περιπαιζούμαστεν τζαι μεταξύ μας. Βεβαίως τζαι κανένας εν θα φταίξει πάλε, βεβαίως τζαι θα φκουν ούλλοι κούππες άπαννες, βεβαίως τζαι θα συνεχίσεις να τους ψηφίζεις όσπου ζιείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Invictus:
    Όι, όι, ακριβώς τούτα τα παραδείγματα εν πολλά καλά στην προκειμένη.

    Ακριβώς εν τούτο που λαλώ. Ότι ΟΛΑ τα κόμματα δέχονται τέτοιου είδους αιτήματα, τηλεφωνήματα κτλ και ότι ΟΛΑ τα κόμματα κάνουν αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις. Και ΟΛΟΙ το ξέραμε και δε χρειαζόμαστε κανένα φαξ για να το μάθουμε. Γι' αυτό το θεωρώ τουλάχιστον υποκριτικό να κάμνει κάποιος σαν την ξιππασμένη παρθένα.

    Το θέμα είναι ότι η βάση τούτου του πράματος, δηλ η διαβούλευση των κομμάτων για τους διορισμούς σε συμβούλια, είναι ως θέμα αρχής σωστό.

    Εκεί που χωλαίνει το πράμα είναι στο ότι δεν αρκεί να βάλει ο καθένας κάποιο μέλος από το κάθε κόμμα, για να υπάρχει πλουραλισμός, αλλά πρέπει τα άτομα αυτά να είναι και άξια.

    Και εκεί φέρουμε ευθύνη και εμείς οι πολίτες που δεν έχουμε και ούτε είχαμε ποτέ τέτοιες απαιτήσεις από τα κόμματά μας.

    Οι πολιτικοί και οι πολίτες έχουμε μια αμφίδρομη σχέση. Και οι πολιτικοί επηρεάζουν και κατευθύνουν τους πολίτες και οι πολίτες επηρεάζουν και κατευθύνουν τους πολιτικούς.

    Το ποιός από τους δύο έχει μεγαλύτερη δύναμη να κατευθύνει ποιόν εξαρτάται από το επίπεδο των πολιτών και το πόσο αφυπνισμένοι είναι. (δες και αυτά που λέει ο Tony Benn)
    Και το ότι η Κύπρος εν μικρό κράτος μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολλά υπέρ μας.

    Δεν τα λέω αυτά, για να δώσω άφεση αμαρτιών στα κόμματα, με παρεξήγησες. Τα λέω γιατί η στείρα μουρμούρα μόνον είναι σαν να κλαίμε πάνω από χυμένο γάλα. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα πως δουλεύει το σύστημα, να αναγνωρίσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά τα θετικά και τα αρνητικά του, για να έχουμε ελπίδα να διορθωθούν ή τουλάχιστον να μην τα κάνουμε χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκόλλησεν η βελόνα πας τους διορισμούς των Ημικρατικών! Εν θα το συνεχίσω. Ξέρω ότι καταλάβεις τί λαλώ έστω τζι αν με τα γραφόμενα σου δείχνεις το αντίθετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kaisha,

    Τώρα είδα το post ΣΟΥ, όμως επέτρεψε ΜΟΥ έστω και ετεροχρονισμένα μια σύντομη παρέμβαση…
    Κατά βάση σωστή η προσέγγιση ΣΟΥ για τα κόμματα, για το πώς αναπαράγεται το ρουσφέτι και για το ότι «οι πολιτικοί και οι πολίτες έχουμε μια αμφίδρομη σχέση»… Αν το δούμε και διαλεκτικά και υλιστικά τούτα ενυπάρχουν μέσα στην κοινωνία και το πολιτειακό μας σύστημα και ενόσω δεν κάμνουμε τομές ριζοσπαστικές τούτα ούλλα θα αναπαράγονται… Το θεωρούν όντως υποκριτικό [χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικροτώ ή το δέχομαι τέτοιες ενέργειες] να επικεντρώνονται κάποιοι επιλεκτικά σε συγκεκραμένα fax, emails και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, λες και ανακάλυψαν την ταshινόπιτταν. Περιμένουν ή περιμένουν από την Αριστερά [και δη το ΑΚΕΛ] να σάσει τα πάντα και μάλιστα εν μια νυκτί, χωρίς οι ίδιοι να έχουν σταθεί ποτέ δίπλα της Αριστεράς ή αν έχουν συνταχτεί κατ’ ελάχιστον μαζί της…

    Πέραν τούτου θέλω να σταθώ και σε κάτι αντιφατικό που εντοπίζω στο κείμενο ΣΟΥ. Ενώ από τη μια λες ότι «…οι διακανονισμοί εταιριών και φυσικών προσώπων με τες τράπεζες έννεν κάτι καινούριο» και ότι «… ως μέρος του διακανονισμού διαγράφεται μέρος ή το σύνολο των τόκων», από την άλλη προχωρείς και λες ότι «εμένα περισσότερο με ενδιαφέρει να μάθω τα ονόματα των αριστερών, γιατί αυτό το κόμμα είχα υποστηρίξει και αν θέλουν να το ξαναυποστηρίξω καλά θα κάνουν να μη ξαναδώ στα ψηφοδέλτιά του τα ονόματα των προαναφερθέντων», χωρίς να μπαίνεις στον κόπο να ψάξεις και να δεις το περιεχόμενο των υποθέσεων στις οποίες φαίνεται να είναι “εμπλεκόμενος” κάποιος επώνυμος Αριστερός… Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και προσωπικά έχω όχι μόνο την άποψη αλλά και την πεποίθηση ότι η αποκάλυψη αυτής της “λίστας” στοχεύει στην απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται στην ίδια τη φύση του ιδίου του καπιταλιστικού συστήματος. Μέσα από μια ισοπέδωση ΟΛΩΝ των πολιτικών και κόμματων γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ότι ΟΛΟΙ είναι το ίδιο. Όμως τα κόμματα αποτελούν [σήμερα] τη μοναδική μορφή οργάνωσης των πολιτών για διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας. Και συμφωνώ με την τοποθέτηση ΣΟΥ ότι «τα κόμματα είμαστε όλοι εμείς. Και μέσω αυτών εκφράζουμε τη βούλησή μας εμείς οι πολίτες»… [Πέραν από «τη βούληση μας» τα κόμματα εκφράζουν σε πολιτικό επίπεδο δηλ. είναι οι πολιτικοί φορείς συγκειμένων ταξικών και κοινωνικών συμφερόντων]…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Anef: Συμφωνώ ότι γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού γενικότερα. Γιαυτό και γράφω αυτά τα πόστ.

    Δεν το πήρα αντιφατικά νομίζω γιατί δεν καταδίκασα αμέσως και χωρίς προβληματισμό κανέναν. Θα περιμένω να δω τι θα βγάλει η έρευνα και θα κρίνω ανάλογα. Απλά λέω ότι σίγουρα τους αριστερούς θα τους κρίνω πιο αυστηρά από τους άλλους σε αυτή στην περίπτωση που ΑΝ βγει οτιδήποτε γιατί από τους άλλους το περίμενα κιόλας.

    Γενικότερα είμαστεν ως λαός ολίγον σβούμ όσον αφορά το ποιά παράταξη υποστηρίζουμε και γιατί.

    Περαν τούτου το συγκεκριμένο κραχ που ζούμε πιστευω ότι προκλήθηκε σκόπιμα από κάποια κέντρα, που εκμεταλλευόμενα τις αδυναμίες και τα κενά του καπιταλιστικού συστήματος, θέλουν να προωθήσουν άλλα συμφέροντα, γεωπολιτικά κυρίως.

    Αλλά πώς να μιλήσεις για αυτά αν δεν πάρει κάποιος τα πράματα από την αρχή, από τη βάση τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή