Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Του καϊσιου το γάλα


Επειδή πολλύς λόος γινεται τελευταίως για το γάλα και επειδή θωρω κατι email που πάσειν τζιέρκουνται, αλλά με αυτά που προτείνουν θα την φαν τζεινοι που ενι φταισιν, αποφάσισα να σας ενημερώσω με την εγκυρότητα του Καϊσιου.

Οκ. Το γάλα εν ακριβό. Παραπάνω ακριβό από ότι πρέπει. 

Αλλά ποιος φταίει? Ποιος μας πιάνει τα οπίσθια? Ποιος είναι ο πιο ποθκιάντραπος κρίκος? (παλε εσυνδύασα τα πάλε)

Για να σάσεις ή να χτυπήσεις ένα σύστημα που εν κακό πρέπει να ξέρεις πως λειτουργεί:

Οι παραγωγοί, οι οποίοι τραβούν το μεγαλύτερο ζόρι της υπόθεσης, πουλούν το γάλα 50 σεντ το λίτρο. Και λίγα είναι αν σκεφτείτε ότι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις ζωοτροφές πανάκριβα αφού εισάγονται. Ακόμα οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν όλη μέρα, κάθε μέρα. Που το πρωίν το χάραμα η ωρα 6 ως τες 6-7 τη νύχτα και πολλές φορές περισσότερο. Κάθε μέρα. Με Σάββατο, με Κυριακή, με Χριστούγεννα, με Πάσχα. Κάθε μέρα.

Το γάλα μετά το συλλέγει η ΠΟΑ. Η οποία το υποβάλλει σε ελέγχους και εξετάσεις και το διανέμει στις γαλακτοβιομηχανίες με το επιπρόσθετο κόστος των 5 σεντ ανα λίτρο, το οποίο καλύπτει τις λειτουργικές της ανάγκες και τα έξοδα συλλογής και διανομής.

Οι γαλακτοβιομηχανίες το παστεριώνουν το ομογενοποιούν, το κάνουν τυριά-χαλούμια-κρέμες-γιαούρτια , το συσκευάζουν και το διανέμουν. Το φρέσκο γάλα, αφου αυτό είναι το θέμα μας, δηλαδή το αγοράζουν περίπου 55 σεντ το λίτρο και το πουλούν στα σημεία λιανικής από 85 μέχρι 1ευρώ το λίτρο. Όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο φτηνά το παίρνεις.

Οι Ορφανιδηες/Καρφούριες/Ζορμπάδες/Αλφαμεγάδες δηλ το αγοράζουν περίπου  85 σεντ το λίτρο και τα περίπτερα/μικρομάγαζα γύρω στο 1 ευρώ. Οι γαλακτοβιομηχανίες δηλ βάζουν πάνω στην τιμή αλλό 30-50 σεντ και με αυτά καλύπτουν το κόστος επεξεργασίας, συσκευασίας, διανομής και άλλα. Ας λάβουμε εδώ υπόψιν ότι ο μεγαλύτερος όγκος απορροφάται από τους μεγάλους.

Και ερχόμαστε στις υπεραγορές. Θα ασχοληθούμε με τους μεγάλους.
Οι όποιοι παίρνουν το γάλα για περίπου 85 σεντ και μας το πουλουν 1.30! 

Οι υπεραγορές εντωμεταξύ δεν έχουν έξοδα διανομής. Ακόμα και στα ράφια τα τοποθετούν οι πλασιέδες των γαλακτοβιομηχανιών. Και για τα ράφια ακόμα παίρνουν νταβατσιλίδικα. Το χώρο που θα σου παραχωρήσουν στο ράφι τον χρεώνουν!

Αμα δεν πουληθεί το γάλα δεν ιδρώνει το αυτί τους, γιατί ότι περισσέψει το επιστρέφουν (δηλ το μαζεύει ο πλασιε που λέγαμε και το πάει πίσω) και παίρνουν πίσω τα λεφτά τους.

Το παίρνουν πίσω είναι σχήμα λόγου φυσικά γιατί για να πάρεις πίσω κάτι πρέπει πρώτα να το δώσεις.

Επειδή αγαπητέ καταναλωτή εσύ, όταν πάεις στο σουπερμάρκετ και γοράζεις το γάλα σου και το γιαούρτι σου, τα πληρώνεις ατάκα και επιτόπου. Και στα λεφτά που εσύ πληρώνεις έχουν όλοι οι αποπάνω το μερίδιό τους.

Έλα όμως που οι «κυριοι» Ορφανιδηες/Καρφούριες/Ζορμπάδες/Αλφαμεγάδες κτλ δεν αποδίδουν στις γαλακτοβιομηχανίες το μερίδιό τους και τους τα χρωστούν για περίπου 1 χρόνο!!!!!!! 1 χρόνο!!!!!!! 
Δηλαδή το γιαούρτι που εσύ έφαες σήμερα, τζεινος που το έκαμε θα το πληρωθεί σε 1 χρόνο!! Τζαι τζεινος που εφρόντισε, εγάλεψεν, εφκαλεν το λάδιν του χειμώνα καλοκαίρι, ακόμα πιο μετα. (Εν τούτοι που εχαντακώσαν την αγορά αλλά αυτό σηκώνει άλλο ποστ)

Πίσω στο θέμα μας, βλέπουμε λοιπόν ότι το μεγαλύτερο, καθαρό, αβίαστο, ποθκιάντραπο κέρδος το βγάζουν οι μεγάλοι της λιανικής πώλησης. 45 σεντ το λίτρο περίπου!!! 45!

Το email που κυκλοφορεί λέει να μην αγοράζουμε γενικά γάλα και ψωμί για μια εβδομάδα για να χτυπηθούν «οι εταιρίες».

Μα ποιες εταιρίες εννα χτυπηθούν αν δεν γοράσουμε γάλα και ψωμί για μια εβδομάδα? 
Της λιανικής που αισχροκερδούν??? Που φταισιν???? Που είναι ο πιο ποθκιάντραπος κρίκος??? 
Όχι! Θα δεχτούν πλήγμα οι παστεριωτές και οι παραγωγοί. Τα σουπερμαρκετ τίποτα δε θα πάθουν!!!

(Και όχι το γάλα δεν ξαναπαστεριώννεται και ξαναπουλιέται. Είναι μυθος. Πάει για τυριά)

Τη ζημιά από τη μη πώληση θα την επωμιστούν οι παραγωγοί, πράγμα άδικο!

Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τα καρτέλ των μεγάλων σούπερμάρκετ, τότε πολύ απλά αυτά πρέπει να είναι ο στόχος του μποϊκοτάζ και όχι τα ίδια τα προϊόντα.

Μην ψωνίσετε 
γενικά για μια εβδομάδα από τον Ορφανίδη/Καρεφουρ/Αλφαμεγα και ψωνίστε από τα πιο μικρά σουπερμάρκετ.

Έτσι και αυτόν που ευθύνεται χτυπάς και δεν τρώει τη φάκκα αυτός που δε φταίει και θα πάρουν και μια ανάσα οι μικροί.

14 σχόλια:

  1. Επόμενη δράση: οργανωμένο μποϋκοτάζ! Γίνεται, έννεν;

    Καϊσούιν, είσαι ενήμερη για ούλλα! Εν παίζεσαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚαΪσουδι τούτο το ήμεϊλ που λέεις εν μου ρτε εμένα,έχεις δίκαιο όμως. Εν τούτοι οι μεγάλοι μεγάλοι που τα κάμνουν ούλλα. Και ναι άμα θέλουμε να κάμουμε κάτι ουσιαστικό εν με τούτους που πρέπει να τα βάλλουμε.Επιτελέις κοινωνικό έργο, εξανάπα σου το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεκίνα τζι εσύ να στέλλεις e-mails σε ούλλο το contact λιστ σου, να το προωθήσουμε ούλλοι να γίνει.

    Είναι τραγικό το πόσο δεν σκεφτόμαστε και δεν επεξεργαζόμαστε το τι ακούμε κάθε μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΤΤ: Γίνεται! Αλλά να στοχεύει προς τη σωστή κατεύθυνση!

    Το καϊσιν ειναι παντού! χαχαχα

    @Μαριλού: ειδα το να κυκλοφορεί και σε μπλόγκς γιαυτό.. Ειμαι πολλά υπέρ του μποϊκοταζ αλλά στις υπεραγορές και όχι στα προϊόντα σε αυτή την περίπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Moonlight: Κοιτα, δεν φταιν οι ανθρώποι που δεν ξέρουν τέτοιες λεπτομέριες.. ο παραπάνω κόσμος δεν τις ξέρει, εν φυσικό!
    Γιαυτό έχετε το καϊσιν σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντάξει χωρίς γάλα και ψωμί για μια βδομάδα. θα βάλω τα μωρά να πίνουν κόκα κόλα τζαι στο σχολείο αντί για σάντουιτς να παίρνουν κούννες τζαι τσιπς μαζί τους.

    έχεις δίκαιο αν είναι να γίνει κάτι πρέπει να χτυπούμε τη ρίζα του κακού.

    αλλά που την άλλη κάτω από το 1.30 δεν θα βρεις το γάλα ούτε στα περίπτερα, ούτε στους φούρνους, ούτε στα μικρά μπακάλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Mana: Μα εγώ δε λέω να μεινεις χωρίς ψωμι και γάλα μια εβδομάδα!

    Απλά αντι να το γοράζεις που τις μεγάλες υπεραγορές και φούρνους, αγόραζέ το από τους πιο μικρους.

    Σκοπός δεν πρέπει να ειναι να μην πωληθούν τα προϊόντα των ανθρώπων που τα παράγουν, αλλά να πάρουν το μήνυμα αυτοί που βγάζουν υπερκέρδη!

    Ναι ούτε στα πιο μικρα σουπερμάρκετ θα το βρεις πιο φτηνα.. Αλλά τουλάχιστον θα πάνε τα λεφτά σου σε κάποιους που παλέυουν να επιβιώσουν δίπλα από τον Ορφανίδη και τον Ζορμπά, και ο παραγωγός θα διαθέσει το προϊόν του, και θα την φάνε αυτοί που πρέπει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το σχόλιο δεν ήταν για σένα Καϊσί αλλά για τζείνους που λαλούν να μεν αγοράζουμε γάλα τζαι ψωμί για μια βδομάδα. όπως τους άλλους που εισηγούνταν να μην βάλλουμε καύσιμα για να πέσουν οι τιμές.

    εγώ θα το εφαρμόσω πάντως αν και ελάχιστες φορές πήρα γάλα από υπεραγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι ένει, άλλοι γαλεύκουν τα ζώα τους τζαι άλλοι γαλεύκουν τον κόσμο.
    Άρεσεν μου η ιδέα για (σωστά στοχευμένο) μποϊκοτάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Μανα: Α οκ! Το θέμα ειναι να μποϊκοταριστουν αυτοι που πρέπει και όχι να καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Μπορουμε να σνομπάρουμε για μια εβδομάδα τις μεγάλες υπεραγορές και φούρνους.

    @Def: χαχαχα so true!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sthn Kryoxwra i timi tou galatou ksekina pou 58c. tziai paei ws to 1,00 euro (gia bio gala, gala xwris laktozi tziai potouta, oi gia kanoniko fresko)

    Na min pinoumen gala apla oi enilikes! To galan eksallou kamnei monon gia to moron ths kouellas tziai oi gia mas. Ennen tyxaion to oti oi parapanw exoun dysanexia sto gala... Ekseresh ta mwra pou xreiazountai to asvestion vevaia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραιο ποστ ! φούλ ενημέρωση. Νάσε καλά=)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ποστ: Εγώ πάντως είμαι γαλατοπότης και γιαουρτοφάγος.. Ενιμπορω να φανταστω το φαΐ μου χωρίς τα γαλακτοκομικά!

    Δαμέ στην Κυπρο πάντως ντάξει εθθα ειναι ποτε τοοοσο χαμηλή η τιμή, γιατι το κόστος των παραγωγών ειναι πολύ υψηλό εξαιτίας των ζωωτροφών. Δεν έχουμε τα λιβάδια της Γερμανιας δυστυχώς..

    Αλλά σιγουρα υπάρχει υπερχρέωση στα σημεία λιανικής πώλησης!

    @drponojefalos: Θέκκιου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή