Τούτη η τακτική που υπάρχει στην αγορά που όποιος συστήσει σου κάποιον να σου κάμει μια δουλειά θέλει τζαι προμήθεια εν τη χωνεύκω. ΔΕΝ ΤΗ ΧΩΝΕΥΚΩ!
Εξηγούμαι: Τωρά με το γάμο ψάχναμε κάποιον να μας κάμει μια δουλειά. Δεν έχει σημασία τι. Έχει να κάμει με PC ας πούμεν τζαι εν λίον εξειδικευμένη. Ρωτούμεν ποτζεί ποδά φίλους, γνωστούς τζαι συνεργάτες να μάθουμε πού μπορούμε να κάμουμεν τη δουλειά μας τζαι πιάννει μας μιαν ημέρα ένας γνωστός τζαι λαλεί μας “Ήβρα έναν άνθρωπο, τον κύριο Γάρο, έτο τηλέφωνο του, πιάστε τον τζαι είπεν μου εννα σας κανονίσει”.
Πιάνουμεν τηλ τον Γάρο, ναι εμείς είμαστεν που σου είπε ο τάδε τζαι θέλουμε να κάμουμε το και το.
Μάλιστα, λαλεί μας, να μου πείτε λεπτομέρειες τζαι θα σας φκάλω προσφορά. Λαλεί μας πόσα θέλει, εφανήκαν μας πολλά καλά, σε σχέση με το τι ακούσαμε ότι μπορεί να στοιχίσει από άλλες πηγές, και του είπαμεν οκ.
Τωρά τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία αλλά λίγο πριν το τέλος, μες τα πίεννε έλα, για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες, καταφέραμε και ήρθαμε σε επαφή με τον άκτιουαλ άνθρωπο που θα μας έκαμνεν τη δουλειά, μετά από κάμποσο μουρμουρκόν φυσικά.
Και τζιαμέ καταλάβουμεν ότι ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι υπάλληλος του Γάρου, ούτε καν συνέταιρος του Γάρου.
Ο άνθρωπος έχει εργαστήρι που κάμνει τούτη τη δουλειά που εθέλαμεν να γινεί τζαι ο Γάρος απλά “έφερεν του πελάτη” τζαι εκανόνισε να γίνει η δουλειά με τον ίδιο ως μεσάζοντα, για να πιάσει το κατιτίς του.
Καλάν ρε Γάαααρε ε Γάρε. Σοβαρομιλάς τωρά? Δεν με κόφτει αν το ποσό που θα πιάσει εν μικρό ή μεγάλο. Τζαι 2 ευρώ να είναι. Εν τζει που το απαράδεχτον τζαι αντιεπαγγελματικό τζαι οπορτουνιστικό τζαι..τζαι..τζαι..
Δηλαδή αύριο που θα με ρωτήσει εμέναν κάποιος “ρε, ξέρεις κανέναν που να κάμνει την “α” δουλειά τζαι γυρεύκω” έννεν απαράδεχτον να μεν του πω “ναι φίλε μου, πιάσε τον κ. Νικήτα που έν’ η δουλειά του, έλα τζαι το τηλέφωνο του τζαι κάμε τη δουλειά σου”. Εννά θέλω κομίσιον για τούτο το πράμα? Γιατί? Επειδή επιάστηκεν το δάχτυλο μου που το σκρολ νταουν στο τηλέφωνο?
Ή εν σωστό να του πω εγώ “ναι έννα σου την κάμω εγώ τη δουλειά”, να πιάσω εγώ τον κ. Νικήτα, να μου πει Νικήτας “θέλω 5 για τούτη τη δουλειά” τζαι εγώ να πιάσω τον παρέα τζαι να του πω “θέλω 6” για να τσεπώσω το 1?
‘Εντζαιν κανένας κονσάλταντ ο Γάρος τζαι έννα του δώσω προμήθεια για την έρευνα της αχανούς κυπριακής αγοράς που μου έκαμεν και παρουσίασε με πάουερπόιντ με μουσική υπόκρουση, graphs και πυροτεχνήματα. Ένα βλέμμα στες επαφές που είχε στο τηλέφωνο του έριξε. Έναν κατάστημα με είδη για PC έχει τζαι τυχαίως εγνώρισεν τον κ. Νικήτα μέσω μιας συναλλαγής που είχαν. Πριν ένα μήνα η κουβέντα. Τζαι στον μήνα άκουσεν από τον γνωστό μας ότι γυρεύκουμεν άνθρωπο να κάμνει τούτη τη δουλειά. Τζαι λαλεί σου “ωπ, μα ποτούτα κάμνει ο Νικήτας που ήταν προχτές δαμέ!”. Τζαι θέλει μου τζαι κομίσιον επειδή μας έφερε σε επαφή!!! Τζαι παραπλανά με τζαι μένα ως πελάτη δίνοντας μου την εντύπωση ότι εν ο ίδιος ο Γάρος που θα κάμει τη δουλειά.
Τζαι μεν ακούσω μαλακίες του στυλ «με εν έτσι που λειτουργεί η αγορά, ίντα να κάμουμεν…» Τι σημαίνει τούτο δηλαδή? Ότι επειδή έτσι κάμνουν έν’ το σωστό? Μα έν’ έτσι ποννα πάμεν μπροστά σε τούντο τόπο?
Γάροι που συμπεριφέρονται έτσι εν απλά οπορτουνιστές μαλάκες εκμεταλλευτές που για ψίχουλα περιπαίζουν τζαι παραπλανούν τον κόσμο. Τζαι άμαν κάμνουν έτσι σημαίνει ότι εν σε ούλλες τους τες συναλλαγές και τάχα μου εξυπηρετήσεις συμπεριφέρονται γαϊδουρινά.
Αλλά θα τον έβρει ένα σhλαααααγκ που τζιαμέ που δεν το περιμένει. Έτσι συμπεριφορά θέλει μιαν άλφα ανταπόδοση.
Εν το έξερα τούτοοοο!!!! Τώρα τώρα, θα κάμω ειδική λίστα με τες δουλειές του κάθε ενός, θα οργανωθώ, τζαι ποιος με πιάνει! :p
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα έννα σε βουρώ πουτάπισον α!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω το δικό μου και το ρωτάω, ξέρεις κανένα άνθρωπο που κάνει το ΧΨ πράγμα; Και μου τον βρίσκει αμέσως. Αν κάτσω να ψάξω μόνος μου σημαίνει ότι θα φάω χρόνο, άρα χρήμα, και μπορεί να μην μου κάτσει (άρα πάλι χρήμα). Το ρίσκο το αναλαμβάνει ο Γάρος και σε περίπτωση που δεν αποδώσει ο άδρωπος, ο κ Γάρος γνωρίζει ότι θα είμαι δυσαρεστημένος και θα προσπαθήσει να με "σάσει" αλλιώς. Αν δεν με "σάσει", θα βρω άλλο κ. Γάρο. Και αυτό το γνωρίζει ο κ. Γάρος.
Έτσι λειτουργεί το μπίζνες. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και αλλού.
Αν ο άνθρωπος δεν κάμει καλά τη δουλειά του χάνει από την αξιοπιστία του ο Γάρος και εκτοπίζεται από το παζάρι
Referral fees: Το θέμα στην Αγγλία και στην Αμερική αναφορικά με δικηγόρους διέπεται από hardcore κανονισμούς.
Και το networking είναι μια ικανότητα που πρέπει να αμοίβεται.
Άτε, στείλε μου κανένα να πιάεις τζαι σου το κομμάτιν σου.
Ακκανούρη μου άμμαν σου πέψω κανέναν εν θα θέλω καμιά μιζούδα όπως και αν την έχουν βαφτίσει. Θα σε συστήσω στον άνθρωπο επειδή θα πιστεύω ότι έννα κάμει καλά τη δουλειά του μαζί σου και τίποτε άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μάλλον αν ήσουν ο μοναδικός δικηγόρος στην Κύπρο και δεν είχε άλλον και άρα από όποιον δρόμο και να έπερνε πάλι σε σένα θα κατέληγε αργά ή γρήγορα. Όπως ήταν στην τελική η περίπτωση η δική μας.
Όπως και να το κάμουμεν δεν το θεωρώ σωστό να νομίζω ότι δικαιούμαι χρήματα επειδή εσύστησα κάποιον.
Είπα το ότι άμαν εν η δουλειά του κάποιου να είναι σύμβουλος και να κάμνει έρευνα αγοράς και να σου συστήνει τους κατα τη γνώμη του καλύτερους, εν άλλο πράμα. Εν ολόκληρη δουλειά τζιαμέ.
Καϊσί μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ άμα σου συστήσω τον άδρωπο θα θέλω το 10%. Το οποίο θα πάρω από τον άδρωπο .
Άμα καταφέρω να συστήσω 10 πλάσματα στον άδρωπο, τότε θα πω στον άδρωπο "κοίτα θέλω 15%." κτλ κτλ κτλ.
Το ίδιο θα πράξω με όλους τους αδρώπους που ξέρω. Γαϊδουρινή συμπεριφορά θα ήταν ο άδρωπος να μην μου δώσει το 10%. Που σημαίνει ότι δεν έχω κίνητρο να του συστήνω κόσμο.
Δεν έχω κίνητρο να σε συστήσω σε κακό άδρωπο γιατί θα με κακολογίσεις και θα πεις ότι ο Ακκανούρης στέλνει τον κόσμο σε κακούς αδρώπους.
Αν σε στείλω σε καλούς αδρώπους τότε θα πεις ότι ο Ακκανούρης στέλνει τον κόσμο σε καλούς αδρώπους. Αν αρχίσεις να στέλνεις κόσμο που ψάχνει για αδρώπους στον Ακκανούρη, τότε ο Ακκανούρης θα στέλνει περισσότερο κόσμο στους αδρώπους, θα αυξηθεί το όφελός του και θα σου πει να πάρεις και εσύ το ποσοστό σου. Αν αρνηθείς να πάρεις ποσοστό σου ο Ακκανούρης θα σε "σάσει" άλλως πως. Κι εσύ θα το εκτιμήσεις . Γιατί αν δεν σε σάσει, πιθανόν να πεις "ουουου τον Αχαϊρευτο.. εγώ του στένω και εκείνος δεν το εκτιμά"
Ο τόπος θα πάει μπροστά αν όλοι υιοθετήσουμε αυτό το σύστημα. Γιατί, τότε θα συστήνουμε τους καλύτερους και θα βγάζουμε και τα χρήματά μας. Την ίδια ώρα θα λιγοστέψουν οι τσιαμπάες. Παράλληλα θα μας φέρνουν και οι αδρώποι δουλειές (γιατί γι αυτούς είμαστε εμείς οι αδρώποι) και θα παίρνουν το ποσοστό τους, από εμάς.
Το Linkedin τι νομίζεις ότι είναι; Facebook?
Καλάν τζαι πού σταματά τούτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή στην περίπτωσή μας έπρεπε να πιάν που 10% 2-3 ανθρώποι αφού ο ένας παρέπεμπε στον άλλο. Τζαι τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Ότι η δουλειά θα εστοίχιζε τζαι 30% πιό πολλα από ό,τι χρεώνει αυτός που κάμνει τη δουλειά ευθύς εξαρχής.
Ο οποίος άνθρωπος προσπαθεί εκτός από καλή δουλειά να προσφέρει και καλές τιμές στους πελάτες του.
Ο οποίος άνθρωπος δουλεύει και με εταιρείες του εξωτερικού και προσπαθεί να τες κρατήσει Κύπρο για να μη στέλλουν τη δουλειά κατά Αραπιές και Ινδία μεριά.
Και ο οποίος άνθρωπος κρατά τόσο χαμηλές τις τιμές του που δεν του περισσεύει να κάνει μόνος του διαφήμιση στο ευρύ κοινό.
Οι πυραμίδες απαγορεύονται, εν επικίνδυνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαϊσι, η πληροφορία είναι χρήμα. Τζεινος που την έχει χρησιμοποιά την όπως θέλει ανεξαρτήτως του πως νομίζεις εσύ ότι την απόκτησε. Εσυ όταν είσαι στην θέση του κ. Γάρου μπορείς να πράξεις όπως θέλεις. Εγώ προσωπικα θα την χρεώνω όπως νομίζω. Αν δεν έθελες να την έβρεις έτοιμη την λύση στο πρόβλημα που σε απασχολούσε εν θα ερωτούσες δεξια αριστερά για να σου πουν. Θα εμπαινες σε προσωπικο κοστος για να μάθεις,
ΑπάντησηΔιαγραφή@Γάρος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς προσωπικό κόστος??
Εσύ δηλαδή άμαν ψάχνεις κάτι εν ρωτάς ποτζί ποδά??
Οξά άμαν έννα συστήσεις πάρακατω τον πελεκάνο σου πχ ζητάς προμήθεια?
Ρωτάς που σταματά τούτο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταματά εκεί που σταματά να γίνεται επικερδές. Η απουσία κέρδους σε ένα λογικό και υγιές οικονομικό περιβάλλον (που δεν υπάρχουν στρεβλώσεις λόγω κρατικών επιχορηγήσεων, φοροαπαλλαγών κτλ ) καθορίζει και την αναδιαμόρφωση επιχειρηματικής πολιτικής.
Οι τιμές έχουν το break even point (μετά από εκείνο το point είναι επικερδείς οι τιμές,). Μετά προστίθεται το profit margin του παροχέα και μετά το promoters margin (ο γάρος...) Το ποσοστό του γάρου μπορεί να ληφθεί υπόψη ως κόστος διαφήμισης (sunk cost) το οποίο συμπεριλαμβάνεται μέσα στο bracket του break even point.
Ο άδρωπος θα αντιληφθεί ότι οι τελικές του τιμές είναι μεγαλύτερες από αυτές του ανταγωνισμού και θα προσαρμόσει τόσο τα ποσοστά των "Γάρων" όσο και το περιθώριο κέρδους του.
Δεν είναι ακριβώς του υπό συζήτηση θέματός μας, αλλά υπάρχουν ρυθμιστικές νομοθετικές πρόνοιες που απαγορεύουν τιμολογιακές πολιτικές από κολοσσούς που βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση σε συγκεκριμένη αγορά. Πχ predatory pricing. Με αποτέλεσμα οι τιμές ποτέ να μην μπορούν να παν τόσο χαμηλά όσο θα επιθυμούσε ο καταναλωτής καθώς αυτό θα σήμαινε την ανάδειξη μονοπωλιακής αγοράς. Αυτό το αναφέρω απλώς για να επισημάνω ότι τουλάχιστον σε παρεμφερές επίπεδο αναγνωρίζετα και διασφαλίζεται και από την πολιτεία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς η επιδίωξη κέρδους.
Το αν θα παν οι δουλειές στην Ινδία εξαρτάται από τη δυναμική της αγοράς, η οποία καθορίζεται από τις τιμές των commodities και των υποχρεώσεων τους τη στιγμή της αγοράς τους, στο σημείο της αγοράς τους.
Π.χ πετρέλαιο, ρεύμα, κοινωνικές ασφαλίσεις (αυτό ειδικά σε γαμά ανάποδα), ΦΠΑ, Φόρος εισοδήματος, ασφάλειες κτλ εντάσσονται μέσα στο bracket του break even point. Αν στοιχίζουν πιο λίγα στο εξωτερικό, τότε αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται από το εξωτερικό.
Κατά τη γνώμη μου και την προσωπική μου εμπειρία, ο πελάτης με τον οποίο θέλεις να έχεις επαναλαμβανόμενη συναλλαγή (ο πελάτης που πληρώνει στην ώρα του και σε καλολογεί δεξιά και αριστερά) δεν το ενδιαφέρει τόσο η τιμή αν είναι 10-20% πιο πάνω από το μέσο όρο αρκεί να γίνει η δουλειά του αναίμακτα και γρήγορα. Αυτούς τους πελάτες θέλεις. Όχι αυτούς που έρχονται σε εσένα γιατί είσαι ο πιο φτηνός. Αυτοί ούτως ή άλλως θα θέλουν πάλι έκπτωση και θα σε κουράσουν στην είσπραξη.
Ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά με λίγα λόγια, αν επικεντρωθείς ΜΟΝΟ στο πως γίνεται η δουλειά και αφήσεις το promotion σε τρίτους (γάρους), τότε μπορεί οι τιμές σου να είναι λίγο πιο ακριβές γιατί δίνεις ποσοστό σε τρίτους αλλά έχεις όνομα ότι είσαι καλός, γρήγορος και με aftersales care.
Ιδέα! Καϊσί μπορείς να βγάζεις θεματάκι από καιρό σε καιρό και να ζητάς εισηγήσεις από διάφορα επαγγέλματα έτσι ώστε να ανταλλάσουμε ιδέες. Ούτως ή άλλως το κάνεις!
Πρέπει να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημα στις ορθές του βάσεις(ΤΜ): Ο Γάρος δεν έκανε referral αλλά έκανε συμβόλαιο ότι θα έκανε εκείνος τη δουλειά. Δεν ξεκαθάρισε ότι άλλη εταιρεία θα έκανε τη δουλειά ως subcontractor. Ο γνωστός που πρότεινε το Γάρο μάλλον δεν έπιασε τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα συμφωνώ με το Καισί ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε ο Γάρος και ίσως σε κάποιες χώρες να είναι και παράνομο.
Κύπριος
@Ακκανούρης:
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι εν καλά να γίνεται ανταλλαγή απόψεων πάνω σε έτσι θέματα!
Παίρνεις το στο πολλά θεωρητικό, αλλά, ακόμα και έτσι, το κόστος του "απλά να σε συστήσω πάρακάτω" είτε το υπολογίσεις μέσα στο break even point είτε το υπολογίσεις ως sunk cost τότε δημιουργείς αχρείαστη αυξηση των τιμών. Και μάλιστα εν καιρώ κρίσης που όλοι λέμε ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρών και μεσαίων. Και μέρος της ανταγωνιστικότητας είναι και η τιμή.
Δηλαδή εφαντάστικες όποιος σου συστήσει έναν μάστρο -όπως είπα και πιο πάνω με το παράδειγμα του πελεκάνου- να θέλει ποσοστό? Σκέφτου να επλήρωννες 20% και 30% παραπάνω στην τιμή που σου εκόστισε το σπίτι σου, απλώς και μόνο επειδή θα προστίθετουν referral fees.
Όσο για το αν είναι κάποιος καλός επαγγελματίας, έστω και αν είναι λίγο πιο ακριβός, και πάλι την ανταμοιβή -δηλ το να πληρώσω εγώ λίγο πιο ακριβά αρκεί να γίνει σωστά η δουλειά μου- εν ο άνθρωπος που θα έπρεπε να την εισπράξει και όχι ο κάθε Γάρος.
Εγώ θα ήθελα να την εισπράξει ο ίδιος ο επαγγελματίας, για να μπορέσει να αναπτύξει τη δουλειά του, να την επεκτείνει, να προσλάβει αλλό κανέναν υπάλληλο (ή έστω να μην απολύσει ή μειώσει μισθούς), να υπάρξει πραγματικό όφελος σε εκείνον που στο κάτω κάτω κοπίασε και έβγαλε καλή δουλειά.
Και πέραν τούτου, στην Κύπρο είμαστε, οι παραπάνω επαγγελματίες άμαν θέλουν να δείξουν την εκτίμησή τους σε κάποιον που τους στέλνει πελάτες το κάμνουν με άλλους τρόπους που δεν επιρεάζουν την τιμή που πληρώννει ο καταναλωτής πχ με το να τον τραπεζώσουν, με το να του στέλλουν και αυτοί με τη σειρά τους πελάτες κτλ.
Πέραν του ότι όπως λέει και ο @Κύπριος στην συγκεκριμένη περίπτωση που στάθκε αφορμή για τη συζήτηση δόθηκε η εντύπωση ότι εν ο ίδιος ο Γάρος που θα έκαμνε τη δουλειά.
Αν ήμουν ο άδρωπος ήταν να του πω του άλλου "ποιόν Καϊσίν; εν ήρτεν κανέναν Καϊσίν που λλόου μου" τζαι να σου κάμω τη δουλειά για την τιμή που την κάμνω ένιγουεϊ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε εγώ καταλάβω το τούτο. Αν σου πω εγώ ρε έλα στην αισθητικό μου, εν καλή, έννα πάω να της πω να μου διά 5 ευρώ που κάθε αποτρίχωση; Τζαι τωρά έχει κόσμο που εν ακούει πόσο γελοίο εν τούτο το πράμαν;
Τζι ο παπάς μου εν "μάστρος" τζαι στέλλει πελάτες σε άλλους "μάστρους" τζαι ούτε ΚΑΝ τους λαλεί ότι τους έστειλε κάποιον. Όι να ζητήσει τζαι ριάλλια που τη δουλειά τους! Αντροπή μας!