Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ήρωες της φρουτοπίας


Η μάμμμι


Εξωτικό φρούτο, ακλούθησε τον φάδερ στην Κύπρο μετά που γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη χώρα προέλευσης. Γοητεύτηκε βαθύτατα από τα κυπριακά γονίδιά του (γκρίκ λόβερ με τρίχα για πουλόβερ) τα οποία και φρόντισε να μας τα μεταδώσει. Στην ερώτηση «καλά ρε άμμα, τουλάχιστον τα πράσινα μμάθκια ενιμπορηες να μας τα δώκεις?» απαντά ότι ήταν πολλά ερωτευμένη με τα μαύρα τσακίρικα μμάθκια του και ευχόταν να τα πάρουν τζαι τα παιθκιά της.

Όταν ήρθε Κύπρο το καιρό εκείνο (5-6 χρόνια μετά την εισβολή), τα φρούτα πέραν του σιδηρούν παραπετάσματος ήταν σπάνια και εξωτικά, δεν υπήρχαν σε αφθονία στα καπαρέ και οι πλείστοι δρόμοι της Κύπρου δεν είχαν πεζοδρόμια. Η μάμμι ένα πολιτισμικό σοκ το έπαθε.

Τελικά εφκήκεν μας σε καλό αλλά τότε που πήρε την απόφαση κανένας δε θα εμπορούσε να το προβλέψει.

Η πόλη της ως τζαι όπερα εισhεν, πάρκα συγυρισμένα, μηδέν εγκληματικότητα, συγκοινωνίες,  θέατρο, κουκλοθέατρο (ναι σε κανονικό κτίριο δικον του), νηπιαγωγεία οργανωμένα που εμαιρεύκαν στα μωρά τζαι το λυμένο σάντουιτς μες την τσέντα ήταν πολλά τριτοκοσμικό για τζεινη.

Η μάμμα της επίσης έπαθε ένα σοκ όταν κατάλαβε που μετανάστευσε η κόρη της και την έπιασε τηλέφωνο πανικόβλητη «κόρη μου ελάτε πίσω τζαι εσhει Τούρκους τζεικάτω!!!»


(καλαν σιορ γιατί μου τα φκάλλει πιο ξεθωριασμενα τα γράμματα τουντη φορά?)

4 σχόλια:

  1. τζαι τωρά? 30 χρόνια μετά? τί έσιει να πει?

    εξωτικά φρούτα παντού, πεζοδρόμια (του χαμού) παντού, εγκληματικότητα συγκεκαλυμμένη (εν φταίει κανένας)

    εν πιστεύκω να έσιει παράπονο... έννα μας κάμουν τζαι τρένο σε 10 χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρέσκει μου το καισί τζιε αρέσκει μου τζιε το μπλοκ σου! καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 30 χρονια μετα η χωρα προελευσης ακόμα κατεστραμμενη, η Κυπρος εν εφτασε ακομα ουτε κατα διανοια τα στανταρ των υπηρεσιων που προσφεραν εκει πριν τριαντα χρονια τζαι τα εξωτικα φρουτα εβκαλαν το ονομα όλων των εξωτικων φρουτων τζαι εσhει πολλους που αμαν τους λαλεις ότι η μανα σου εν που χωρα του ανατολικου μποκ νομιζουν οτι ο παπας εν που το καπαρε που την εσυναξε.

    Εχωρισαν τελικα μετα απο 25 χρονια γαμου αλλά η ζωη της πλεον ειναι εδω. Εζησε Κυπρο περισσότερα χρονια απο ότι εκει και νιωθει την Κυπρο πατριδα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστω σας και τις δυο AEnima και Neerie τζαι καλοσορισατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή